Codul de TVA poate fi obținut de către firme chiar în ziua în care îl cer, însă numai dacă vorbim de aplicarea opțională a regimului normal de TVA. Este vorba, mai exact, de o schimbare introdusă prin Ordinul ANAF nr. 167/2019, care a simplificat astăzi procedura de înregistrare în scopuri de TVA, după ce actul a apărut joi în Monitorul Oficial.
Concret, acest lucru se poate face în baza unei declarații care se transmite online pe e-guvernare.ro, adică „Declarația pe propria răspundere pentru înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) lit c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”.
Prevederea indicată face referire numai la înregistrarea în scopuri de TVA atunci când cifra de afaceri este sub plafonul de scutire de 300.000 de lei și contribuabilul optează, totuși, pentru aplicarea regimului normal de TVA. Cu alte cuvinte, codul de TVA poate fi obținut rapid numai în cazul aplicării opționale a regimului normal de TVA.
„Declarația pe propria răspundere se completează cu ajutorul programului de asistență disponibil pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală și se depune prin transmiterea fișierului PDF, semnat cu certificat digital calificat, prin mijloace electronice de transmitere la distanță. Declarația pe propria răspundere cu semnăturile olografe ale administratorilor și asociaților persoanei impozabile se scanează, se arhivează într-un fișier ZIP și se atașează la fișierul PDF”, scrie în noul ordin al Fiscului, cu precizarea că versiunea electronică a declarației este deja disponibilă pe site-ul ANAF și poate fi descărcată de aici.
Conform atenționării care apare la deschiderea versiunii electronice a formularului, documentul trebuie completat și validat electronic, apoi tipărit și semnat de mână. După aceea, formularul trebuie scanat, arhivat și arhiva anexată la aplicația Fiscului cu extensia „.zip”. În fine, formularul trebuie semnat electronic și trebuie transmis Fiscului fișierul PDF.
Ordinul ANAF mai prevede că dovada transmiterii declarației pe propria răspundere se poate depune împreună cu declarația de mențiuni, adică formularul 010.
Decizia prin care se aprobă cererea de obținere a codului de TVA, în cazul în care documentul a fost depus online fără erori de validare, se emite în aceeași zi în care s-a depus solicitarea. Apoi, în 15 zile de la depunerea cererii, Fiscul verifică datele din declarația pe propria răspundere.
Atenție! Prevederile noi stabilesc că, dacă la verificări apar neconcordanțe, va fi informată Direcția Antifraudă a Fiscului. În plus, în versiunea electronică a declarației scrie că, dincolo de consecințele penale ale falsului în declarații, contribuabilul va fi încadrat în categoria de risc fiscal ridicat.
Comentarii articol (0)