Codul de TVA poate fi obținut de către firme chiar în ziua în care îl cer, în cazul aplicării opționale a regimului normal de TVA, conform Ordinului Fiscului nr. 167/2019.
Acest lucru se poate face în baza unei declarații care se transmite online pe e-guvernare.ro - „Declarația pe propria răspundere pentru înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) lit c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”.
Prevederea indicată face referire numai la înregistrarea în scopuri de TVA atunci când cifra de afaceri este sub plafonul de scutire de 300.000 de lei și contribuabilul optează, totuși, pentru aplicarea regimului normal de TVA. Mai exact, numai firmele pot beneficia de noua facilitate, conform expertului contabil Cornel Grama, nu și PFA-urile.
„Erau discuții zilele trecute referitor la faptul că formularul Declarație pe propria răspundere pentru înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 227/2015 nu permite să treci ca persoană impozabilă și PFA, II (întreprindere individuală - n. red.), ci doar societăți. Păi, e și normal să nu permită, pentru că această procedură se aplică doar societăților cu sediul activității economice în România, înființate în baza Legii societăților nr. 31/1990. Astfel că declarația aceasta și formularul 010 sunt pentru înregistrarea în scop de TVA a societăților respective. La PFA nici nu avem formularul 010”, a explicat Cornel Grama pe un grup de fiscaliști de pe Facebook.
Concret, declarația permite alegea numai a uneia dintre următoarele forme de organizare: societate cu răspundere limitată, societate pe acțiuni, societate în nume colectiv, societate în comandită simplă și societate în comandită pe acțiuni.
Conform atenționării care apare la deschiderea versiunii electronice a formularului, documentul trebuie completat și validat electronic, apoi tipărit și semnat de mână. După aceea, formularul trebuie scanat, arhivat și arhiva anexată la aplicația Fiscului cu extensia „.zip”. În fine, formularul trebuie semnat electronic și trebuie transmis Fiscului fișierul PDF.
Ordinul ANAF mai prevede că dovada transmiterii declarației pe propria răspundere se poate depune împreună cu declarația de mențiuni, adică formularul 010.
Decizia prin care se aprobă cererea de obținere a codului de TVA, în cazul în care documentul a fost depus online fără erori de validare, se emite în aceeași zi în care s-a depus solicitarea. Apoi, în 15 zile de la depunerea cererii, Fiscul verifică datele din declarația pe propria răspundere.