ACCES PREMIUM
De ce premium?
Avocații au motive în plus să încheie contracte de asistență juridică în formă scrisă
Un contract de reprezentare, încheiat între avocat și client, poate să fie încheiat și verbal. Totuși, acesta trebuie urmat de o concretizare scrisă. În acest scop, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a făcut recent o serie de modificări la Statutul profesiei de avocat, prin care clarifică obligația redactării contractului de asistență juridică în formă scrisă cât mai curând posibil pentru dublarea înțelegerii verbale.
Articolul continuă mai jos
Prin Hotărârea Consiliului UNBR nr. 428/2018, publicată vineri în Monitorul Oficial, Uniunea a modificat anumite prevederi ale Statutului profesiei de avocat referitoare la încheierea contractului în formă scrisă atunci când se face mai întâi o înțelegere verbală.
Concret, în Statut scrie acum că actul scris trebuie redactat cât mai repede posibil atunci când se face un contract în formă verbală. Până acum, Statutul prevedea că un astfel de contract trebuia "încheiat" în formă scrisă cât mai curând, nefolosindu-se termenul „redactat”, folosit acum.
Mai mult, s-a introdus un nou alineat în cadrul articolului 122, care prevede că singurul mijloc de probă a raporturilor dintre avocat și client este contractul (scris) încheiat între părți. Practic, acest lucru dă motive în plus pentru încheierea, în formă scrisă, a contractului, având în vedere situația probatorie.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.