De joi, de când a fost pus în dezbatere la Ministerul Finanțelor Publice Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2019, mai multe semne de întrebare au apărut în mediul antreprenorial cu privire la soarta programului Start-up Nation în acest an. Menționăm că proiectul de buget trebuie să treacă prin Executiv și să ajungă apoi la Parlament, unde va fi votat atât de deputați, cât și de către senatori, iar, în forma adoptată acolo, va ajunge pe masa șefului statului pentru aprobare.
Programul Start-up Nation 2018-2019 este în plină desfășurare, cu perioada de înscrieri, care mai ține până la 12 februarie (ca idee, până la momentul redactării acestui material se înregistraseră 22.451 de proiecte - detalii, aici). Prin intermediul acestui program guvernamental, statul le oferă celor care vor să se lanseze în mediul de business câte un ajutor financiar nerambursabil de până la 200.000 de lei, dacă îndeplinesc, desigur, anumite condiții.
Pentru ca statul să aibă de unde să dea acești bani ei trebuie să fie alocați prin legea bugetului în portmoneul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Așa cum spuneam, sesiunea 2018-2019 e în plină perioadă de înscrieri. Proiectele care vor trece vor trebui să primească banii de la stat. Problema care se pune momentan este când anume se vor acorda banii pentru dosarele înscrise?
Într-un comunicat remis adineauri redacției noastre, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Florin Jianu a subliniat că, așa cum arată proiectul la acest moment, implementarea propriu-zisă a proiectelor se va putea face efectiv abia în 2020. Banii puși la dispoziție prin viitoarea lege a bugetului vor ajunge pentru circa 2.200 de proiecte, în primă fază. Asta, în contextul în care, prin acest program, statul s-a obligat să finanțeze anual câte 10.000 de firme.
“Ce se poate observa în bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, este că în cazul programului «Start-Up Nation», sunt bani pentru semnarea până la data de 28 iunie a aproximativ 2.200 de contracte și, probabil, la rectificarea bugetară din august, se vor aloca credite de angajament pentru semnarea contractelor cu restul de firme.
Acest lucru înseamnă cert că, în acest moment, sunt prevăzuți bani pentru plata a doar 1.400 de firme, restul urmând a fi contractați după rectificarea bugetară, până în data de 15 noiembrie, așa încât implementarea propriu-zisă va fi în anul 2020”, a transmis Florin Jianu cu privire la programul Start-up Nation.
Atenție! Proiectul legii bugetului pe 2019 NU se aplică momentan. Acesta trebuie adoptat de Guvern, votat și adoptat în Parlament, aprobat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.