Pensiile din sistemul public nu pot fi cumulate uneori cu alte venituri, pentru că asta ar putea duce la suspendarea temporară a dreptului la pensia respectivă. Căutând în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii limitările pe acest subiect în privința pensiilor de urmaș o să vedem că acestea pot fi cumulate, în principal, cu veniturile din activități independente.
În primul rând, pensia de urmaș a soțului supraviețuitor acordată atunci când decesul soțului susținător a avut loc în urma unui accident de muncă/boală profesională, cea acordată pe o perioadă de șase luni de la data decesului și cea acordată soțului care are în îngrijire unul sau mai mulți copii de până la șapte ani se pot cumula cu veniturile din salarii dacă acestea nu depășesc 35% din câștigul salarial mediu brut.
Acest câștig salarial mediu brut este stabilit anual prin legea bugetului de stat. Pe 2019 nu avem încă o atare lege, așa că ne raportăm la valoarea câștigului din 2018: 4.162 de lei. Din proiectul legii bugetului pe 2019 aflăm că valoarea fixată pentru acest an va fi de 5.163 de lei -- doar că ea nu este încă oficializată, legea nefiind nici măcar în Parlament.
Cumulul până la limita de 35% din câștigul salarial mediu brut (ceea ce ar permite, practic, doar o salarizare part time) este permis și în cazul veniturilor din activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni ori din numirea în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului.
Pensia de urmaş gradul I sau II de invaliditate nu se poate cumula deloc cu veniturile din salarii (nici în baza unui raport de muncă, nici în baza unui raport de serviciu). Același lucru e valabil și pentru pensia de urmaș a soțului supraviețuitor încadrat în gradul I sau II de invaliditate.
Mai departe, pensia de urmaș a copilului încadrat în gradul III de invaliditate se poate cumula cu astfel de venituri atâta timp cât nu se depășește jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv.
În schimb, atunci când vine vorba de venituri independente (cele de mai sus sunt considerate venituri dependente), este permis cumulul pensiilor de urmaș cu acestea fără să existe limitări absolute sau parțiale. Practic, dreptul la pensie nu se va suspenda dacă beneficiarul pensiei de urmaș mai obține ceva bani ca persoană fizică autoriată (PFA) sau drepturi de proprietate intelectuală, din chirii, activități agricole ș.a. asemenea.
Comentarii articol (1)