Astfel, potrivit comunicatului CNAIR transmis de curând redacției noastre, “nu există un protocol încheiat între CNAIR SA și Poliția Română privind folosirea în regim de radar a camerelor foto/video amplasate pe drumurile publice”. Așadar, în momentul de față, sistemul video al CNAIR nu este folosit pentru a stabili viteza mașinilor ce trec prin dreptul acestora, ci doar pentru verificarea validității rovinietei.
În continuare, administratorii drumurilor din țara noastră precizează că aceste camere foto/video “care aparțin CNAIR sunt folosite doar pentru identificarea autovehiculelor care circulă pe rețeaua de autostrăzi și drumuri naționale fără a deține rovinietă sau care tranzitează podurile dunărene fără a achita tariful de trecere (peaj), ori pentru a identifica situațiile care afectează siguranța circulației”.
Conform legislației în vigoare, șoferii care circulă cu mașina pe șoselele din afara localităților din țara noastră sunt obligați să plătească o taxă de drum, cunoscută sub numele de rovinietă. După cum am scris și noi aici, în cazul în care conducătorii auto circulă cu o mașină pentru care nu există o vinietă valabilă pot fi surprinși de una din cele peste 70 de camere utilizate de către CNAIR și amplasate pe mai multe drumuri din țara noastră.
În acest an, în ceea ce privește autoturismele, tarifele rovinietei sunt de trei euro pentru șapte zile, șapte euro pentru 30 de zile, 13 euro pentru 90 de zile și 28 de euro pentru 12 luni. Apoi, pentru vehiculele de transport marfă cu masa totală admisibilă tehnic (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone, tarifele sunt de șase euro pentru șapte zile, 16 euro pentru 30 de zile, 36 de euro pentru 90 de zile și 96 de euro pentru 12 luni. Lista completă a tarifelor valabile în acest an pentru utilizarea rețelei de drumuri din România poate fi găsită aici.
Comentarii articol (1)