Una dintre condițiile ce trebuie îndeplinite de către angajatorii din domeniul construcțiilor pentru a beneficia de taxe salariale reduse are legătură, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018, cu cifra de afaceri.
Aplicarea taxelor salariale reduse este legată, mai precis, de condiția ca cifra de afaceri realizată de agajator din activitățile de construcții să fie de cel puțin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care se aplică taxele salariale reduse.
În acest caz, firmele care desfășoară și alte activități în afară de cele din domeniul construcțiilor vor avea dificultăți în a corela în timp util calculul cifrei de afaceri și plata salariilor nete (indiferent dacă se aplică sau nu taxele salariale reduse).
Cu alte cuvinte, există riscul ca salariații să-și primească banii cu întârziere și/sau, dacă de obicei sunt plătiți în două tranșe lunare, să-și primească banii numai într-o singură tranșă.
„Mai există o dificultate pentru cei de care spuneam că sunt la limită și fac și activitate de construcții, dar fac și alte activități. Și anume de a gestiona lună de lună acest calcul al veniturilor totale, respectiv al pragului de 80%. Gândiți-vă că, fiind un calcul lunar, oricât de binevoitori ar fi agenții economici, s-ar putea ca nu întotdeauna, lună de lună, să-și poată asuma și calibra termenele de înregistrare a veniturilor cu termenele de calcul și plată a salariilor. Sunt, știm cu toții, societăți care plătesc salariile nu la sfârșitul lunii, ci mai plătesc și la mijlocul lunii o parte din salariu. Eu de unde să știu, la momentul respectiv, dacă mi-am făcut sau nu cei 80% din venituri? S-ar putea să am o dificultate în a aplica în mod corect, pentru angajatul meu, scutirea”, a declarat joi Raluca Bontaș, partener global employer services la Deloitte România, în cadrul unei conferințe de presă.
Dificultățile angajatorilor se vor răsfrânge, astfel, asupra salariaților, care nu vor mai avea o siguranță a veniturilor nete lunare. La fel, specialiștii EY România avertizau recent că încadrarea firmelor „pe sărite” la aplicarea taxelor salariale reduse va duce la fluctuații imprevizibile ale salariului net.
„Și pentru angajații înșiși va rămâne un semn de întrebare, pentru că nu vor ști pe ce să se bazeze la sfârșitul lunii - dacă suma din buzunar este de 100 de lei sau este de 150 de lei. Și noi, oamenii, ca firmele, ne facem propriile bugete, ne bazăm pe niște bani, ca să angajăm niște cheltuieli. E greu dacă nu te poți baza, mai ales la nivelul acesta de salarizare, pe niște sume atât de importante”, a atras atenția Raluca Bontaș.
În plus, specialista a subliniat că imprevizibilitatea veniturilor nete ar putea crea probleme salariaților care vor să contracteze credite, de exemplu. Pentru că băncile vor avea dificultăți în a le calcula gradul de îndatorare.
Concret, imprevizibilitatea veniturilor nete lunare și riscul de a-și primi banii cu întârziere ar putea duce la o migrare a salariaților de la firmele care se ocupă de mai multe tipuri de activități la firmele care activează exclusiv în construcții.
Cifra de afaceri din activitățile din domeniul construcțiilor trebuie să fie tot timpul la cel puțin 80% din cifra de afaceri totală, altfel taxele salariale reduse nu se aplică. Taxele salariale aplicabile domeniului construcțiilor între 2019 și 2028, care se declară, de luna asta, prin formularul 112, și se achită la stat, sunt următoarele:
- scutire integrală de plata impozitului pe veniturile salariale (0% în loc de 10%);
- scutire integrală de plata contribuției la sănătate (0% în loc de 10%);
- cotă redusă pentru contribuția la pensii (21,25% în loc de 25%);
- cotă redusă pentru contribuția la muncă (0,3375% în loc de 2,25%).
În plus, angajatorii trebuie să țină cont că în domeniul construcțiilor există, de la 1 ianuarie 2019, un salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei. Acesta este obligatoriu indiferent dacă angajatorul beneficiază sau nu de taxele salariale reduse. Taxele salariale reduse sunt valabile numai pentru persoanele care au venituri lunare brute între 3.000 și 30.000 de lei.