Cele peste 70 de camere video amplasate pe mai multe drumuri din țară ar putea fi folosite, pe lângă scopul principal, respectiv acela de a verifica validitatea rovinietelor, și pentru identificarea celor care circulă cu mașina fără a avea o poliță RCA valabilă.
"Este o idee pe care am preluat-o, nu îmi aparţine, nu am drepturi de autor. Am preluat-o şi este o idee interesantă pe care ar trebui să o discutăm cu CNAIR, pentru a încerca să vedem în ce măsură există posibilitatea şi tehnică şi de realizat tehnic, astfel încât, odată cu citirea numerelor maşinilor şi identificarea lipsei rovinietei, să se facă o matchuire cu bazele de date, astfel încât să se identifice şi maşinile neasigurate prin asigurarea obligatorie RCA", a declarat recent Cristian Roşu, vicepreşedintele ASF, potrivit agerpres.ro.
De asemenea, directorul general CNAIR, Narcis Neaga, a declarat că, din punct de vedere tehnic, acest lucru este posibil, dar există o serie de “sensibilități” în zona supravegherii şi trebuie încheiat un protocol cu asigurătorii.
"Din punct de vedere tehnic, se poate. Aş vrea însă să înţelegeţi un context: în jurul camerei există trei actori importanţi. Este CNAIR-ul, care urmăreşte dacă s-a plătit sau nu s-a plătit tariful de rovinietă sau peajul la Feteşti, există Poliţia, care are baza de date, şi există conexiunea realizată prin STS", a precizat șeful CNAIR.
Potrivit legislației în vigoare, proprietarii de autovehicule înmatriculate sau care urmează să fie înmatriculate în România, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice, au obligația de a încheia o asigurare de răspundere civilă auto, altfel pot primi sancțiuni usturătoare, ce pot ajunge până la câteva mii de lei și reținerea certificatului de înmatriculare a autovehiculului. O astfel de asigurare acoperă daunele produse de către șoferul autovehiculului asigurat și din vina acestuia.
Mai multe informații despre tarifele RCA din acest an pot fi găsite aici.
Comentarii articol (0)