Conform unui comunicat apărut pe site-ul CJUE, aceasta a reținut, în cauza C-322/17, că dreptul la asemenea beneficii precum prestațiile familiale nu sunt condiționate de statutul de salariat al solicitantului.
Astfel, dacă solicitantul, precum cel în cauză, este rezident în Irlanda, în timp ce copiii săi se află în România, primul poate obține prestații familiale, chiar și pentru perioade în care nu a lucrat. Mai mult, pentru a obține astfel de beneficii, persoana în cauză nu trebuie nici măcar să fi desfășurat, anterior perioadei în care nu era angajat, o activitate în baza căreia să contribuie la bugetul asigurărilor sociale.
În esență, CJUE argumentează că vor fi tratați copiii rezidentului dintr-un stat UE, precum Irlanda, de parcă ar fi fost și ei rezidenți în același stat. Acest lucru se aplică, după cum spuneam mai sus, chiar și în cazurile în care, fizic, acei copii nu se află în statul membru în care este rezident părintele, nefiind și ei rezidenți, acolo.
Astfel, un român care este rezident în Irlanda, poate beneficia de prestații familiale, chiar și dacă nu ar fi angajat în Irlanda și chiar dacă nu ar fi contribuit, anterior perioadei în care nu a desfășurat activitate salariată, la bugetul asigurărilor sociale din statul UE în cauză.
Comentarii articol (0)