Normele anuale de venit pe anul 2019 au fost recent publicate de ANAF și sunt disponibile, pe județe, aici (cele pentru activitățile independente) și aici (cele pentru închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală).
Cei care realizează venituri din activități independente (mai puțin profesiile liberale) determină venitul net anual pe baza normelor de venit de la locul desfășurării activității - tocmai de aceea, la adresele de mai sus, regăsim normele pe județe. În cazul fiecărei activități, norma trebuie să fie cel puțin la nivelul salariului minim brut în vigoare (2.080 de lei, actualmente), care se înmulțește cu 12.
Dacă se desfășoară o activitate independentă pe o perioadă mai mică decât a anului calendaristic, norma de venit este corectată pentru a reflecta perioada exactă de desfășurare a activității, potrivit Codului fiscal.
Iar dacă sunt desfășurate mai multe activități, venitul net se stabilește printr-o însumare a nivelului normelor de venit corespunzătoare fiecărei activități.
"Contribuabilii care desfășoară activități pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit au obligația să completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidență fiscală și nu au obligații privind evidența contabilă", mai scrie în Codul fiscal (despre completarea registrului de evidență fiscală de către persoanele fizice autorizate puteți citi mai multe din acest material).
Notă: La momentul înființării unei persoane fizice autorizate, contribuabilul poate alege între impozitarea în sistem real sau pe baza normelor de venit. În cazul venitului net anual determinat în sistem real, Codul fiscal prevede că acesta se determină "ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri", pe baza datelor din contabilitate. Principala diferență dintre cele două metode de determinare a venitului net este dată de modul de calcul al venitului net pentru care se plătesc impozite și contribuții aferente, conform specialiștilor în fiscalitate de la Darian DRS. Mai multe despre comparația dintre cele două sisteme puteți afla de aici.