La momentul înființării persoanei fizice autorizate (PFA), contribuabilul poate alege între impozitarea în sistem real sau pe baza normelor de venit pentru determinarea impozitului. Dacă alege normele de venit, atunci trebuie să țină cont de cele oficiale, stabilite de Fisc în fiecare an - normele de venit pe 2021 se regăsesc aici, fiind publicate de Fisc pe 18 ianuarie.
PFA-ul trebuie să folosească normele de venit aferente locului desfășurării activității, tocmai de aceea normele sunt stabilite de Fisc pe județe. În cazul fiecărei activități, norma trebuie să fie cel puțin la nivelul salariului minim brut în vigoare (2.300 de lei, actualmente), care se înmulțește cu 12.
Dacă se desfășoară o activitate independentă pe o perioadă mai mică decât a anului calendaristic, norma de venit este corectată pentru a reflecta perioada exactă de desfășurare a activității, potrivit Codului fiscal.
Iar dacă sunt desfășurate mai multe activități, venitul net se stabilește printr-o însumare a nivelului normelor de venit corespunzătoare fiecărei activități. Un expert contabil explica pentru redacția noastră acum ceva timp că PFA-urile care au și calitatea de salariat pot ajusta în favoarea lor norma de venit.
"Corecția normelor de venit în vederea obținerii unor condiții mai favorabile pentru titularul de PFA se va reflecta corespunzător în declarația unică, în rubricile dedicate raportării normei de venit ajustate corespunzător cerințelor legale, așa cum se va detalia în continuare. Astfel, norma anuală de venit se ajustează de către contribuabili, în sensul majorării/ reducerii, prin aplicarea coeficienților de corecție, corespunzător criteriilor stabilite și publicate de către direcțiile generale regionale ale finanţelor publice, respectiv a municipiului Bucureşti", spunea expertul contabil Vera Constantin, în 2019, pentru avocatnet.ro în acest material unde subiectul ajustării normei este detaliat.
Mai departe, în Codul fiscal scrie că cei care desfășoară activități pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit au obligația să completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidență fiscală și nu au obligații privind evidența contabilă.
Așa cum spuneam la început, alegerea PFA-ului pentru determinarea impozitului pe care-l va avea de plată se face între aplicarea acestor norme de venit sau aplicarea sistemului real. Care e diferența: în cazul venitului net anual determinat în sistem real, Codul fiscal prevede că acesta se determină „ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri”, pe baza datelor din contabilitate.
Atenție! Dacă cei care aplică sistemul normelor de venit au înregistrat în anul fiscal anterior un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, începând cu anul fiscal următor au obligația determinării venitului net anual în sistem real. Așadar există obligația legală de a trece de la normele de venit la aplicarea sistemului real în cazul unor venituri precedente foarte mari.
Comentarii articol (1)