Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente (aici puteti citi ce criterii trebuie indeplinite pentru a desfasura o astfel de activitate) si care aplica sistemul de impozitare pe baza de norma de venit platesc in prezent un impozit de 16% aplicat valorilor stabilite de ANAF, indiferent de nivelul real al veniturilor realizate.
Comparativ, cei are obtin venituri din activitati independente si care au optat pentru sistemul de impozitare in sistem real aplica impozitul de 16% la veniturile nete totale.
Norma de venit reprezinta o suma fixa stabilita anual de catre directia generala a finantelor publice, in functie de specificul activitatii si de zona in care persoana isi desfasoara activitatea.
Pentru impunerea veniturilor pe baza de norme de venit, contribuabilul trebuie sa fie autorizat pentru desfasurarea activitatii respective ca PFA, intreprindere individuala (II) sau intreprindere familiala (IF).
Ce se intampla cand un contribuabil desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri comerciale?
Potrivit legislatiei in vigoare, in cazul in care un contribuabil desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri comerciale pentru care impozitarea se poate face la norma de venit, venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.
In cazul in care contribuabilul realizeaza venituri si din desfasurarea unei alte activitati, acesta are obligatia depunerii Declaratiei privind venitul estimat/norma de venit (formularul 220), in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului. In cazul in care in Nomenclatorul normelor de venit nu este prevazuta activitatea pe care o va desfasura, el va fi impozitat in sistem real. In acest caz, venitul net anual se va determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Ce se intampla insa atunci cand un contribuabil realizeaza atat venituri care se pot impune pe baza normelor de venit, cat si venituri care trebuie impozitate obligatoriu in sistem real?
Redam mai jos o intrebare de acest tip adresata de un contribuabil Fiscului miercuri, in cadrul sesiunii online de asistenta si indrumare, organizata pe pagina de Facebook, precum si raspunsul institutiei:
Un PFA nou infiintat care isi autorizezaza la ONRC mai multe coduri CAEN, isi alege norma de venit pentru un cod insa intentioneaza sa inregistreze venituri si pe celelalte, cum procedeaza: cumuleaza normele de venit sau tine evidenta in sistem real pentru celelalte coduri?
Raspunsul ANAF: Potrivit prevederilor art.49 alin.(5) si alin.(6) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, daca desfasurati doua sau mai multe activitati care genereaza venituri comerciale, venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati. In cazul in care desfasurati o activitate pentru care venitul net se determina pe baza normei anuale de venit si o alta activitate independenta, venitul net anual se determina pentru toate activitatile doar in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Nota: Va reamintim ca impozitul pe venit se plateste in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Astfel, in 2015 mai trebuie efectuata o singura plata, aferenta trimestrului al IV-lea, pana cel mai tarziu la 21 decembrie 2015.
Contribuabilii pot trece de la norma de venit la sistemul real. Ce trebuie sa faca in acest sens?
Contribuabilii care au realizat in anul anterior venituri din activitati independente si au fost impusi pe baza de norma de venit pot sa modifice sistemul de impunere si sa devina platitori de impozit in sistem real.
In acest sens, contribuabilii trebuie sa completeze formularul 220 - Declaratia privind venitul estimat/norma de venit cu informatii referitoare la determinarea venitului net anual in sistem real.
Declaratia se depune la Fisc pana la data de 31 ianuarie inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 15 zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.
Exista si o situatie in care contribuabilii sunt obligati sa treaca la impozitarea in sistem real. Mai exact, Codul fiscal stabileste ca daca in anul fiscal anterior un contribuabil a inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, atunci el va avea obligatia ca incepand cu anul fiscal urmator sa isi determine venitul net anual in sistem real. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna Declaratia privind venitul estimat/norma de venit pana la data de 31 ianuarie inclusiv.
Comentarii articol (8)