ANAF organizeaza in fiecare zi miercuri, din 20 mai incepand, o sesiune de asistenta si indrumare online, la care patru specialisti ai Fiscului raspund pe pagina de Facebook intrebarilor adresate de contribuabili.
Institutia a anuntat marti dimineata, printr-un mesaj publicat pe pagina de Facebook, ca tematica sesiunii din aceasta saptamana este: "Veniturile din activitati independente. Impunerea veniturilor pe baza normelor de venit".
Specialistii de la Directia Generala de Servicii pentru Contribuabili a ANAF raspund azi intrebarilor adresate in intervalul orar 9.00-16.30, raspunsurile urmand a fi comunicate pe loc sau ulterior, intr-un timp cat mai scurt, in functie de numarul intrebarilor adresate si complexitatea acestora.
Reprezentantii Fiscului dau asigurari ca nicio intrebare care vizeaza tematica sesiunii nu va ramane nesolutionata, dar ii roaga totodata pe contribuabili ca, inainte de a formula o solicitare, sa parcurga intrebarile si raspunsurile deja oferite, astfel incat sa fie evitata abordarea unor aspecte deja lamurite.
Cum sunt definite activitatile independente?
Reglementarile care definesc activitatile independente au fost modificate in luna iulie, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 187/2015 - aprobarea OUG nr. 6/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, iar AvocatNet.ro a scris despre aceste noutati aici.
Ultimele dispozitii stabilesc ca o persoana fizica desfasoara o activitate independenta daca indeplineste cel putin patru dintre urmatoarele criterii:
- dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
- dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
- riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
- activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
- activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
- persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
- persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
Activitati impuse pe baza de norme de venit
Pentru persoanele fizice autorizate (PFA) care realizeaza venituri din activitati independente si desfasoara activitati cuprinse in nomenclatorul stabilit de directiile generale ale finantelor publice teritoriale, individual, fara angajati, venitul net se poate determina pe baza de norme anuale de venit.
Norma de venit reprezinta o suma fixa stabilita anual de catre directia generala a finantelor publice, in functie de specificul activitatii si de zona in care persoana isi desfasoara activitatea.
Atentie! Din 2013, sunt impozitate pe baza de norme de venit si veniturile agricole.
Pentru impunerea veniturilor pe baza de norme de venit, contribuabilul trebuie sa fie autorizat pentru desfasurarea activitatii respective ca PFA, intreprindere individuala (II) sau intreprindere familiala (IF).
In termen de 15 zile de la inceperea activitatii, contribuabilul are obligatia sa depuna, la unitatea fiscala de care apartine, Formularul 070 - Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, precum si Formularul 220, in care trebuie sa treaca venitul pe care estimeaza ca il va obtine.
Cele mai interesante intrebari si raspunsuri de astazi, 9 septembrie
Pfa cu norma de venit, platitoare de TVA (domeniul IT) pleaca in Germania sa lucreze pentru o firma avand contract de prestari servicii cu aceasta. Ce obligatii are PFA-ul? Plateste impozite in Romania...in Germania trebuie sa declare ceva?
Conform Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Germania, veniturile realizate de un rezident al unui stat contractant (Romania) din exercitarea unor servicii profesionale sau a altor activitati cu caracter independent sunt impozabile numai in acest stat (Romania), in afara de cazul in care acesta dispune de o baza fixa la dispozitia sa in celalalt stat contractant (Germania) in scopul exercitarii activitatilor sale. Daca dispune de o astfel de baza fixa, poate fi impusa in celalalt stat contractant (Germania) numai acea parte din venit care este atribuibila acelei baze fixe. Conform Codului Fiscal, sediul permanent al unei persoane fizice se considera a fi baza fixa.
Pentru activitatea de traducere nu se poate introduce impunerea pe baza normelor de venit?
Nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit se elaboreaza de Ministerul Finantelor Publice. Acesta se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, in conformitate cu activitatile din Clasificarea activitatilor din economia nationala — CAEN.
Mentionam ca, in prezent veniturile realizate din activitati independente, profesii libere sunt impuse doar in sistem real, insa vom transmite propunerea dumneavoastra spre analiza Ministerului Finantelor Publice.
Am un PFA la norma de venit cu 2 coduri CAEN de activitate. Pe decizie imi scrie codul CAEN principal.Trebuie sa instiintez administratia daca se intampla sa am venituri si pe al doilea cod CAEN, in anul respectiv? Pe propriul PFA, titularul PFA-ului are contract de munca cu timp partial. Mai trebuie sa ii depun declaratia 600 ?
In cazul in care urmeaza sa realizati venituri si din desfasurarea unei alte activitati, aveti obligatia depunerii Declaratiei privind venitul estimat/norma de venit (declaratia 220), in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului. In cazul in care in Nomenclatorul normelor de venit nu este prevazuta activitatea pe care o veti desfasura, veti fi impozitata in sistem real. In acest caz, venitul net anual se va determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Mentionam ca, in situatia in care veti desfasura doua sau mai multe activitati care genereaza venituri comerciale, pe baza normelor de venit, venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.
In ceea ce priveste aspectele prezentate de dumneavoastra ,,pe propriul pfa, titularul pfa-ului are contract de munca cu timp partial", va aducem la cunostinta ca potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, persoana fizica autorizata poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii. De asemenea, o persoana poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.
Un PFA, neplatitor de TVA, impozitat deja la norma de venit, doreste sa angajeze terte persoane si sa-si pastreze aceeasi forma de activitate. Cum ramane cu evidenta contabila? Este obligata sa tina contabilitatea in aceasta situatie? Daca nu, ce implica in plus (contabil vorbind) angajarea unor terte persoane?
In situatia in care desfasurati o activitate pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit aveti obligatia sa completati numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala si nu aveti obligatia privind evidenta contabila. Modelul si continutul Registrului de evidenta fiscala vor fi aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice.
In cazul in care veti angaja terte persoane, aveti obligatia sa va inregistrati ca platitor de impozit pe salarii prin depunerea Declaratiei de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni pentru persoane fizice care desfosoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere (formularul 070). De asemenea aveti obligatia depunerii Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (formularul 112) si a Declaratiei informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit (formularul 205).
Va informam ca pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala este publicat calendarul obligatiilor fiscale, pe care il puteti accesa la urmatorul link: https://static.anaf.ro/.../Calendar_obligatii_fiscale.
Care sunt registrele si documentele care trebuie sa le intocmeasca o PFA, impozitata la norma de venit,neplatitoare de TVA si care sunt verificate de ANAF, tinand cont ca nu trebuie sa tina contabilitatea?
Avand in vedere ca desfasurati o activitate pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, aveti obligatia sa completati numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala si nu aveti obligatia privind evidenta contabila.
Un PFA a autorizat prin Registrul Comertului 5 activitati printre care si una ce se incadreaza la norma de venit, cod 6202, pentru care are contract si este unica activitate desfasurata. Cum depun declaratia 220 dpdv al impunerii, pe norma de venit sau in sistem real?
In situatia in care desfasurati doar o activitate impusa pe norma de venit, impunerea se face pe baza normei de venit corespunzatoare.
Daca veti desfasura doua sau mai multe activitati care genereaza venituri comerciale impuse pe baza normelor de venit, venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.
In cazul in care urmeaza sa realizati venituri si din desfasurarea unei alte activitati, aveti obligatia depunerii Declaratiei privind venitul estimat/norma de venit (declaratia 220), in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului. In cazul in care in Nomenclatorul normelor de venit nu este prevazuta activitatea pe care o veti desfasura, veti fi impozitat in sistem real. In acest caz, venitul net anual se va determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Cand raspunde un PFA la norma de venit, cu averea personala? Registrul de inventar e obligatoriu, iar in cazul afirmativ, ce trebuie completat si de catre cine tinand cont ca nu exista angajati ci doar o persoana (cea autorizata).
O persoana fizica autorizata raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune, daca acesta a fost constituit, si, in completare, cu intreg patrimoniul sau, iar in caz de insolventa, va fi supusa procedurii simplificate prevazute de Legea nr. 85/2006*) privind procedura insolventei, cu modificarile ulterioare, daca are calitatea de comerciant, potrivit art. 7 din Codul comercial**).
Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit au obligatia sa completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala si nu au obligatii privind evidenta contabila. Modelul si continutul Registrului de evidenta fiscala vor fi aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice.
Incepand cu anul 2015 trebuie completat registrul de evidenta fiscala in locul celui de incasari si plati. Puteti merge la orice unitate ANAF sa vedeti ca nu il au. Ce facem in aceasta situatie?
Modelul si continutul Registrului de evidenta fiscala vor fi aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice, acesta urmand sa fie publicat in Monitorul Oficial.
PFA impozitata dpdv al normei de venit poate avea angajati? Influenteaza in vreun fel norma de venit angajarea de personal?
Persoanele fizice autorizate isi pot desfasura activitatea individual si independent sau pot angaja terte persoane cu contract individual de munca, potrivit Codului muncii, fara ca acest lucru sa influenteze activitatea desfasurata.
As dori sa stiu daca PFA cu norma poate deveni platitor de TVA (depaseste pragul de 220.000 RON) si sa ramana cu norma de venit?
Doar ulterior depasirii unui venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, va revine obligatia ca incepand cu anul fiscal urmator, sa determinati venitului net anual in sistem real.
Comentarii articol (2)