avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Care sunt diferențele între sistem real și norme de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Care sunt diferențele între sistem real și norme de venit?

Am căutat pe tot Google-ul o explicație simplă pentru cele două tipuri de categorii de venituri, dar nu am găsit nimic bun.

Cum diferă cele două, cum se aseamănă și de ce aș folosi una față de cealaltă?
Cel mai recent răspuns: paulrberg , utilizator 21:52, 5 Mai 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Obligatiile fiscale ale contribuabililor care isi desfasoara activitatile economice ca persoane fizice autorizate si ca titulari ai unor intreprinderi individuale sau familiale se calculeaza diferit, in functie de modul in care este determinat venitul net anual: in sistem real sau pe baza normelor de venit.

In sistem real, venitul net anual se stabileste in baza datelor din contabilitate. In aceasta situatie, contribuabilii au obligatia sa completeze in totalitate rubricile din Registrul de evidenta fiscala, potrivit prevederilor Ordinului Minstrului de Finante nr 3.254/2017.

In cazul persoanelor fizice autorizate, ale caror obligatii fiscale sunt calculate in sistem de norma de venit, acestea trebuie sa completeze in Registrul de evidenta fiscala numai partea referitoare la venituri.

venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile facute in sensul realizarii de venituri, altele decat cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse private sau destinate protocolului.

Nu orice persoana fizica autorizata poate sa aleaga determinarea venitului net pe baza de norma de venit, ci numai cele care au codurile CAEN corespunzatoare (Clasificarea activitatilor din economia nationala, aprobata prin ordin al presedintelui Institutului National de Statistica). Aceste coduri sunt specificate in Ordinul 925/2017, emis de Ministerul Finantelor.

sursa:
[ link extern ]
Mulțumesc frumos de răspuns, Vera!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declarații intrep familiala creșterea bovinelor de lapte Anadari Anadari Am înființat o intrep familiala împreună cu socrul meu in mai 2017. Nu am depus nici o declarație până acum la ANAF, cu excepția 221 depusă de socrul ... (vezi toată discuția)
Registru de evidenta fiscala pfa marin05 marin05 Buna ziua, de unde se poate cumpara registrul de evidenta fiscala? Stiu ca de anul acestea este obligatoriu sa il completezi, insa nu am de unde sa il cumpar, ... (vezi toată discuția)