Societățile comerciale pot începe depunerea situațiilor financiare anuale pentru anul 2018, toate formularele necesare fiind funcționale pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Aplicațiile care permit generarea situațiilor financiare anuale, și anume formularele S1002-S1003-S1005 au fost actualizate în 4 și 8 februarie, în timp ce S1042 (formularul pentru situațiile financiare depuse de operatorii care au optat pentru un exercițiu financiar diferict de anul calendaristic) a fost și el revizuit în 12 februarie.
Toate formularele dedicate situațiilor financiare anuale sunt disponibile aici.
Companiile se numără printre principalele entități obligate să depună anual la unitățile MFP situațiile financiare la 31 decembrie. Conform regulilor stabilite de minister pentru bilanțurile aferente anului 2018, acestea din urmă trebuie depuse în 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar, adică până la data de 30 mai 2019. ONG-urile au un termen mai scurt, de 120 de zile de la încheierea exercițiului financiar, adică până la data de 30 aprilie 2019.
În același timp, firmele care nu avut activitate în 2018 sunt și ele obligate să transmit o declarație de inactivitate în locul situațiilor financiare, în cel mult 60 de zile de la încheierea anului (deci până la 1 martie) – formularul electronic S1046 fiind și el disponibil pe site-ul ANAF, aici.
Potrivit legislației în vigoare, bilanțurile pentru anul trecut, însoţite de documentele prevăzute de actele normative aplicabile, pot fi transmise fie în format hârtie şi în format electronic, fie numai în formă electronică.
Cei care optează pentru depunerea online trebuie să transmită toate formularele în formă electronică pe portalul www.e-guvernare.ro, având atașată o semnătură electronică extinsă.
Formularele pot fi depuse și direct la registratura Ministerului de Finanțe în format hârtie și în format electronic, dar și prin scrisori cu valoare declarată la oficiile poștale.
Depășirea termenului legal de depunere a situațiilor financiare pe anul 2018 este sancționată, conform Legii contabilității, în funcție de perioada de întârziere. Amenzile încep de la 300 - 1.000 de lei, dacă întârzierea este cuprinsă între una și 15 zile lucrătoare și pot ajunge până la 4.500 de lei, pentru o întârziere de peste 30 de zile lucrătoare. Dacă bilanțurile nu vor fi depuse deloc, firmele vor fi sancționate cu amenzi de la 2.000 la 5.000 de lei.
În cazul în care întârzierea depășește 60 de zile lucrătoare, se poate ajunge chiar și la dizolvarea companiei.