Schimbările ce vizează pensiile speciale se regăsesc în Propunerea legislativă privind eliminarea pensiilor de serviciu, document ce a fost înregistrat recent la Senat pentru dezbatere și care are nevoie, pentru a se putea aplica, de aprobarea Parlamentului, a șefului statului și de oficializare, prin publicarea în Monitorul Oficial.
Inițiativa legislativă prevede eliminarea pensiilor de serviciu sau, așa cum mai sunt ele cunoscute, pensii speciale, pentru o serie de categorii de lucrători la stat. Mai exact, vorbim despre propunerea de eliminare a pensiilor speciale pentru deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate ai instanțelor judecătorești și al parchetelor, militari, polițiști, funcționari publici cu statut special, funcționari publici parlamentari, membri ai corpului diplomatic și consular al României, ai Curții Constituționale și pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România.
Potrivit inițiatorilor, anomaliile “generate de existența pensiilor de serviciu sunt de ordin social și financiar și influențează negativ societatea românească. Astfel, în rândul majorității populației, există un sentiment de dezaprobare, nemulțumire și frustare față de acest sistem de pensii de serviciu. Conform unei cercetări sociologice (...), peste 80% din populația României solicită eliminarea pensiilor de serviciu, cunoscute ca pensii speciale”.
O inițiativă legislativă asemănătoare a fost lansată în dezbaterea Senatului și în 2017 (detalii, aici), dar aceasta viza eliminarea pensiilor speciale doar pentru o parte dintre bugetarii care beneficiază de ele și nu se va aplica, deoarece a fost respinsă, în luna martie a anului trecut, de senatori.
Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de ambele Camere ale Parlamentului, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (22)