Obligația suplimentară pe care ar urma s-o aibă anumite firme din țara noastră este prevăzută într-o propunere legislativă pe care Senatul a respins-o marți, dar care trebuie să fie discutată și votată și la deputați, Forul decizional.
În esență, dacă deputații vor vota legea, firmele private din România care au înregistrat, la sfârșitul ultimului an fiscal, cifre de afaceri de peste cinci milioane de lei vor fi obligate să angajeze pensionari pe post de consilieri în domeniul în care activează companiile.
“Societățile comerciale cu capital privat, care, la finalul ultimului an fiscal au avut o cifră de afaceri mai mare de 5.000.000 lei, sunt obligate să angajeze, din rândul pensionarilor, cu contract individual de muncă, persoane cu experiență, cu titlul de consilier în domeniile de activitate ale societății comerciale respective“, se precizează în propunerea legislativă.
Apoi, documentul prevede că, pentru persoanele angajate astfel, nu se datorează contribuții la pensii sau la sănătate pentru partea din salariu mai mică sau egală cu salariul mediu brut pe economie.
Numărul pensionarilor ce vor trebui angajați de firmele cu cifră de afaceri de peste cinci milioane de lei se stabilește, așa cum apare în proiect, astfel:
- în cazul societăților comerciale cu o cifră de afaceri mai mare de 5.000.000 de lei și cel puțin cinci angajați, unul dintre aceștia trebuie să fie pensionar;
- în cazul societăților comerciale cu o cifră de afaceri mai mare de 5.000.000 de lei și mai mult de cinci angajați, paritatea nu poate fi mai mare de un consilier pensionar raportat la un număr de cinci persoane care nu au atins pragul vârstei de pensionare.
În plus, propunerea dă posibilitatea, dar nu instituie o obligație în acest sens, firmelor cu cifră de afaceri mai mică de cinci milioane de lei să angajeze pensionari pe post de consilieri. De asemenea, nici în cazul acestora nu se datorează contribuții la pensii sau la sănătate pentru partea din salariu mai mică sau egală cu salariul mediu brut pe economie.
Această propunere legislativă nu e altceva decât o adaptare și o actualizare a unei inițiative cetățenești apărute în februarie 2019, care conținea, de principiu, cam aceleași prevederi, dar care n-a trecut prin toate etapele necesare (strângerea a cel puțin 100.000 de semnături, de votul favorabil al Parlamentului, de acordul președintelui țării și, la final, de publicare sub formă de lege în Monitorul Oficial) și nu a mai ajuns să se aplice așa cum fusese conturată inițial.
Este interesant de remarcat faptul că, deși propunerea stabilește că autoritatea abilitată să constate neîndelinirea obligațiilor din document este Inspecția Muncii, el nu impune și sancțiuni clare pentru nerespectarea prevederilor de mai sus.
Inițiativa cetățenească, pe de altă parte, stabilea și modul în care ar fi trebuit să fie sancționate firmele care nu respectau noua obligație. Mai exact, acestea urmau să primească “o amendă echivalentă a 6 salarii minime brute pe economie”, ceea ce înseamnă că stabilea amenzi de peste 13.000 de lei, dacă e să luăm în calcul salariul minim din acest an (2.230 de lei).
Atenție! Prevederile propunerii privind reintegrarea pe piața muncii a pensionarilor care își doresc să își continue activitatea în domeniile în care au activat anterior NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, documentul trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.