Valabilitatea autorizațiilor de mediu depinde, mai nou, de obținerea unor vize anuale, prin care se aprobă că cele înscrise în autorizație și situația de la fața locului sunt în continuare în concordanță. Modificarea legii în acest sens s-a produs anul trecut, iar procedura obținerii acestei vize anuale e cuprinsă în Ordinul ministrului mediului nr. 1171/2018.
Între timp nu s-au îngrămădit însă prea multe firme să obțină viza. Ministerul Mediului arăta, într-un referat, că din 15 noiembrie 2018 și până la finele lunii ianuarie a acestui an au fost cerute vize de către 3.017 agenți economici, deși trebuiau să le ceară 23.813 entități.
Din această cauză și pentru a preveni blocarea activității unor firme care nu au depus diligențele pentru obținerea vizei pe 2019, Ministerul Mediului a pus în februarie în dezbatere o modificare la ordinul menționat mai sus, prin care se prevede că cei care au obținut autorizațiile cu data de emitere până în 31 august vor solicita viza anuală începând cu anul 2020, iar cei cei care au obținut autorizațiile cu data de emitere după 1 septembrie trebuie să ceară viza începând din acest an. Documentul care prevede această modificare, Ordinul ministrului mediului nr. 324/2019, a fost publicat vineri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 283 și a intrat de atunci în vigoare.
"(1) Pentru autorizațiile de mediu și autorizațiile integrate de mediu cu data de emitere până la data de 31 august, titularii solicită viza anuală începând cu anul 2020, cu respectarea prevederilor art. 3 alin.(2) (adică cu minimum 60 de zile înainte de ziua și luna în care a fost emisă autorizația - n.red.);
(2) Pentru autorizațiile de mediu și autorizațiile integrate de mediu cu data de emitere după data de 1 septembrie, titularii solicită viza anuală începând cu anul 2019, cu respectarea prevederilor art.3 alin.(2);
(3) Autorizațiilor de mediu și autorizațiilor integrate de mediu care au obținut viza anuală la data emiterii prezentului ordin, nu li se aplică prevederile de la alin.(1) si alin.(2)", prevede ordinul publicat vineri în Monitorul Oficial.
Cei care și-au obținut deja vizele anuale până vineri, când ordinul a apărut în Monitor, nu sunt vizați de aceste prevederi, după cum scrie mai sus.
Același act normativ detaliază și consecința lipsei vizei anuale pentru autorizațiile emise. Înainte, adică până la modificarea adusă vineri, legislația prevedea că autorizațiile de mediu si autorizațiile integrate de mediu pentru care nu se obține viza anuală își încetează efectele juridice. Ordinul de vineri vine cu ideea că, în lipsa obținerii vizei anuale, autorizația se suspendă, după o notificare prealabilă prin care se poate acorda un termen de cel mult 60 de zile pentru îndeplinirea obligațiilor.
Numai că pe perioada acestei suspendări e interzisă desfășurarea activității. Abia apoi se poate trece la anularea autorizației, dacă nici în termenul oferit prin lege nu se obține viza.
Cine are nevoie de autorizația de mediu?
Autorizația de mediu trebuie solicitată de firme atunci când desfășoară activități existente sau încep activități noi ce pot avea un impact semnificativ asupra mediului.
Mai exact, contribuabilii care au nevoie de autorizație de mediu sunt prevăzuți în Anexa 1 a Ordinului ministrului mediului nr. 1.798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizatiei de mediu. Acest act normativ cuprinde lista cu codurile CAEN care au nevoie de autorizație de mediu (lista este disponibilă în fișierul atașat acestui articol și este preluată de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu).