Este vorba de Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor 1.150/2020, care va intra în vigoare la data de 11 iulie 2020, înlocuind regulile actuale din Ordinul Ministerului Mediului 1.171/2018. Noua procedură este necesară în urma modificării legislative de anul trecut, când s-a stabilit că autorizațiile nu vor mai avea valabilități prestabilite, ci vor fi necesare vize anuale pentru a le păstra valabilitatea.
Notă: În fapt, modificarea legislativă s-a făcut mai demult, a fost invalidată și apoi a fost nevoie de o nouă intervenție pe lege - am descris problema acelei reglementări într-un articol de la vremea respectivă.
Anual, titularii autorizațiilor de mediu și celor integrate de mediu vor trebui să obțină vize pentru prelungirea valabilității autorizațiilor lor - în caz contrar, activitatea desfășurată de aceștia poate fi suspendată, respingerea vizei sau omiterea solicitării vizei ducând la expirarea autorizației (titularii vor fi nevoiți să obțină alte autorizații, potrivit OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului).
Viza anuală trebuie obținută obligatoriu atât pentru autorizațiile de mediu, cât și pentru autorizațiile integrate de mediu. Viza confirmă faptul că titularul își desfășoară activitatea în exact aceleași condiții care au dus la emiterea autorizației.
Cine și când? Nici cei care au deja autorizații de mediu/integrate de mediu, emise în anii precedenți, nu sunt scutiți de obținerea vizelor. Practic, toată lumea este vizată de obligație. Mai exact, toți cei care au deja (până la 10 iulie 2020) sau care vor obține autorizațiile (începând cu 11 iulie 2020) vor trebui să se adreseze Ministerului Mediului (sau altei entități, în funcție de cine a emis autorizația) pentru vize.
Potrivit procedurii oficializate, titularii trebuie să se raporteze mereu la ziua și luna înscrise pe autorizația lor. Anual, aceștia trebuie să depună documentele pentru viză cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua și luna respectivă, dar cel mult cu 90 de zile în avans.
Cei care depun solicitări pentru vize înainte de data de 11 iulie 2020 vor face solicitarea vizei abia în 2021, conform procedurii. Practic, la acel moment, solicitările actuale vor fi clasate și titularii vor fi informați să revină anul viitor. Tot în 2021 vor cere viza și cei care au avut autorizațiile revizuite.
„Pentru autorizația/autorizația integrată de mediu revizuită, titularul solicită aplicarea vizei în anul imediat următor revizuirii (...). (...) În cazul autorizațiilor/autorizațiilor integrate de mediu pentru care a fost solicitată aplicarea vizei anuale înainte de data intrării în vigoare a prezentului ordin, autoritatea publică pentru protecția mediului clasează solicitarea și informează titularul cu privire la obligația de a solicita aplicarea vizei în anul imediat următor (...)”, scrie în ordinul nou de ministru.
Tariful stabilit este de 100 de lei, pentru autorizațiile de mediu, și de 300 de lei, pentru autorizațiile integrate de mediu - bani ce nu vor fi înapoiați dacă se respinge cererea de acordare a vizei. Acesta se plătește la sediul autorității care va emite avizul sau prin ordin de plată.
Mai departe, actul normativ stabilește și documentele ce trebuie depuse:
- o cerere;
- raportul anual de mediu și/sau raportările menționate în actele de reglementare;
- declarația pe propria răspundere că desfășoară activitatea în aceleași condiții pentru care a fost emisă autorizația de mediu sau autorizația integrată de mediu și că nu au intervenit schimbări care să afecteze condițiile stabilite prin autorizație;
- dovada plății tarifului de viză.
Solicitarea vizei se face pentru fiecare autorizație în parte și documentația se poate transmite inclusiv prin e-mail (documentele se scanează) sau fax. Apoi, în 15 zile lucrătoare, se verifică documentația și se decide dacă este nevoie de o verificare pe teren.
„Verificarea amplasamentului este obligatorie la prima solicitare de aplicare a vizei anuale. În cazul autorizațiilor integrate de mediu, verificarea amplasamentului se efectuează la fiecare solicitare de aplicare a vizei anuale. În cazul autorizațiilor de mediu, verificarea amplasamentului se face cel puțin o dată la 2 ani”, scrie în ordin. Dacă în urma controlului totul este în regulă, viza se emite în cinci zile lucrătoare.
Cei care nu obțin viza anuală de funcționare riscă să piardă autorizațiile, potrivit ordonanței. Suspendarea va avea loc după transmiterea unei notificări prin care se va acorda un termen de cel mult 60 de zile pentru îndeplinirea obligaţiilor.
În cazul în care nu au fost îndeplinite condițiile stabilite, suspendarea se menţine până la eliminarea cauzelor, dar nu mai mult de șase luni. Pe durata suspendării, desfășurarea activității este interzisă.
În cazul în care nu s-au îndeplinit condiţiile stabilite prin actul de suspendare, autoritatea competentă pentru protecţia mediului dispune, după expirarea termenului de suspendare, anularea autorizaţiei / autorizaţiei integrate de mediu.
Comentarii articol (0)