Procedura pentru obținerea vizei anuale necesare menținerii valabilității autorizațiilor e cuprinsă în Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 1.150/2020. Viza confirmă faptul că titularul își desfășoară activitatea în exact aceleași condiții care au dus la emiterea autorizației.
Titularii autorizațiilor de mediu și celor integrate de mediu trebuie să obțină vizele pentru prelungirea valabilității autorizațiilor lor, în caz contrar, activitatea desfășurată de aceștia poate fi suspendată, respingerea vizei sau omiterea solicitării vizei ducând la expirarea autorizației (titularii vor fi nevoiți astfel să obțină alte autorizații, potrivit OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului). Suspendarea are loc după transmiterea unei notificări prin care se acordă un termen de cel mult 60 de zile pentru îndeplinirea obligaţiilor. În cazul în care nu au fost îndeplinite condițiile stabilite prin lege, suspendarea se menţine până la eliminarea cauzelor, dar maximum șase luni.
Atenție! Pe durata suspendării, desfășurarea activității este interzisă.
Tariful stabilit pentru solicitarea vizei este de 100 de lei, pentru autorizațiile de mediu, și de 300 de lei, pentru autorizațiile integrate de mediu - bani ce nu vor fi înapoiați dacă se respinge cererea de acordare a vizei. Acesta se plătește la sediul autorității care va emite avizul sau prin ordin de plată.
Mai departe, ordinul de ministru amintit stabilește și documentele ce trebuie depuse:
- o cerere;
- raportul anual de mediu și/sau raportările menționate în actele de reglementare;
- declarația pe propria răspundere că desfășoară activitatea în aceleași condiții pentru care a fost emisă autorizația de mediu sau autorizația integrată de mediu și că nu au intervenit schimbări care să afecteze condițiile stabilite prin autorizație;
- dovada plății tarifului de viză.
Solicitarea vizei se face pentru fiecare autorizație în parte și documentația se poate transmite inclusiv prin e-mail (documentele se scanează) sau fax. Apoi, în 15 zile lucrătoare, se verifică documentația și se decide dacă este nevoie de o verificare pe teren.
„Verificarea amplasamentului este obligatorie la prima solicitare de aplicare a vizei anuale. În cazul autorizațiilor integrate de mediu, verificarea amplasamentului se efectuează la fiecare solicitare de aplicare a vizei anuale. În cazul autorizațiilor de mediu, verificarea amplasamentului se face cel puțin o dată la 2 ani”, scrie în ordin. Dacă în urma controlului totul este în regulă, viza se emite în cinci zile lucrătoare.
Bine de știut: Intrată în vigoare anul trecut, Legea mirosurilor aduce între obligațiile unor firme și respectarea unui nou set de reguli privind disconfortul olfactiv. În esență, dacă activitatea poate fi deranjantă, în mod obiectiv, din punct de vedere al mirosurilor emanate, atunci operatorul economic va trebui să își facă un plan de gestionare a disconfortului olfactiv, care va sta la baza obținerii autorizației de mediu, printre altele.
Scopul vizitei pe teren este, practic, verificarea condițiilor de la acordarea autorizației: în ce măsură acitivitatea se mai desfășoară conform celor stabilite la momentul zero, cel al obținerii autorizației sau au apărut modificări? Dacă totul este în regulă, în cinci zile lucrătoare se emite viza. Dacă autoritățile găsesc modificări în activitate sau că nu mai sunt îndeplinite condițiile din autorizație, atunci acordă celui verificat un termen de remediere de cel mult 60 de zile. Dacă e cazul, se va face apoi, după remedierea comunicată, o nouă verificare a amplasamentului. În schimb, dacă nu se remediază problema, autoritățile suspendă autorizația de mediu.
În anumite cazuri, nu ai nevoie de viza anuală, ci de revizuirea autorizației
Anul trecut, cu ocazia unui webinar organizat de avocatnet.ro pentru abonații premium, Daniela Dobre, director executiv al Green Environment Support explica faptul că uneori e indicat să se aplice pentru revizuirea autorizației, iar nu pentru o nouă viză, dacă au avut loc ceva schimbări în activitate. Odată depuse documentele pentru viză, solicitantul va primi o vizită în care se vor constata, cel mai probabil, aceste schimbări - de la un inspector al Agenției pentru Protecția Mediului, iar viza nu va putea fi acordată. Dacă ne uităm la timp, respectiv la perioada de timp disponibilă pentru a cere o viză nouă, atunci există riscul ajungerii în situația în care autorizația își pierde valabilitatea, iar titularul va fi notificat de autoritatea de mediu că riscă suspendarea activității dacă nu are autorizație valabilă.
Util: Controale și obligații de mediu pentru companiile din România
În fine, merită să amintim și că, anul trecut, s-a pus în discuție la Ministerul Mediului și o nouă lege a deșeurilor. Dacă va fi oficializat proiectul, obligațiile firmelor vor deveni mai complexe și, în același timp, se va înăspri regimul sancționatoriu pentru abaterile de la legislație.
Comentarii articol (1)