"Autorizația/Autorizația integrată de mediu pentru activitățile care pot crea disconfort olfactiv trebuie să cuprindă un plan de gestionare a disconfortului olfactiv", prevede Legea nr. 123/2020, printre altele (legea modifică, de pe 16 iulie, Ordonanța 195 privind protecția mediului).
Legea 123, supranumită Legea mirosurilor de inițiatorii săi, aduce obligații suplimentare pentru firmele cu activități care "deranjează olfactiv" - obligația expresă de a avea sisteme proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv, precum și deținerea și respectarea unui plan de măsuri ce vizează reducerea acestui disconfort. La acest plan se referă și prevederea pe care am citat-o mai sus. Nu avem însă la acest moment un model oficial al acestui plan, dar Guvernul ar trebui să-l elaboreze în următoarea perioadă.
Firmele vor trebui nu doar să dețină nu astfel de plan, dacă activitatea lor sau una dintre activitățile lor poate crea disconfort olfactiv, ci și să îl respecte.
Potrivit noii legi acest plan de măsuri cuprinde "etapele care trebuie parcurse în intervale de timp precizate, în scopul identificării, prevenirii şi reducerii disconfortului olfactiv care se realizează atât în cazul unor instalaţii/ activitati noi sau a instalaţiilor/ activitatilor existente, cât şi în cazul unor modificări substanţiale ale instalaţiilor/ activitatilor existente".
Autoritățile de protecția mediului vor trebui să țină cont, în actele emise, de condițiile de funcționare pentru respectarea normelor de igienă și sănătate publică impuse de autoritatea pentru sănătătate publică pentru proiectele/activitățile care pot crea disconfort olfactiv în zonele rezidențiale. Iar autoritatea de mediu va putea dispune, în scris sau în actul de control, încetarea temporară sau definitivă a activităților care generează disconfort olfactiv, precum și pentru nerespectarea planului de gestionare a disconfortului olfactiv.
La modul general, avem noutăți și în materia autorizațiilor de mediu. Titularii autorizațiilor vor fi vizitați anual sau la doi ani de către autoritățile de mediu pentru verificarea condițiilor în care-și desfășoară activitățile, prevede un nou ordin de ministru, aplicabil din iulie 2020. În procedura de obținere a vizei anuale obligatorii pentru menținerea valabilității autorizației de mediu, care a fost oficializată recent prin Ordinul Ministerului Mediului 1.150/2020 și care se va aplica din 11 iulie 2020, găsim și referirea la verificarea amplasamentelor de către autorități.
Reamintim, în acest context, că valabilitatea autorizațiilor de mediu și a autorizațiilor integrate de mediu e condiționată acum prin lege de obținerea vizei anuale, nemaiexistând ideea de autorizație valabilă mai mulți ani.
Notă: Definiția dată în lege pentru disconfortul olfactiv: efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene și internaționale în vigoare.