Iata cateva extrase din OUG nr.195/2005 privind protectia mediului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.265/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, care va pot clarifica:
Art. 12. - (1) Desfăşurarea activităţilor existente precum şi începerea activităţilor noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului se realizează numai în baza autorizaţiei/autorizaţiei integrate de mediu.
(2) Procedura de emitere a autorizaţiei de mediu şi lista activităţilor supuse acestei proceduri sunt stabilite prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.
(3) Pentru obţinerea autorizaţiei de mediu, activităţile existente, care nu sunt conforme cu normele şi reglementările de mediu în vigoare, sunt supuse bilanţului de mediu, la decizia autorităţii competente pentru protecţia mediului.
(4) Procedura de realizare a bilanţului de mediu este stabilită prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.
(5) Autoritatea competentă pentru protecţia mediului stabileşte cu titularul activităţii programul pentru conformare, pe baza concluziilor şi recomandărilor bilanţului de mediu.
(6) Este obligatorie îndeplinirea măsurilor cuprinse în programul pentru conformare la termenele stabilite.
(7) Activităţile desfăşurate de structurile componente ale sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională sunt exceptate de la obţinerea autorizaţiei de mediu.
Si respectiv,
Art. 16. - (1) Avizul de mediu şi acordul de mediu îşi păstrează valabilitatea pe toată perioada punerii în aplicare a planului sau programului, respectiv proiectului.
(2) Autorizaţia de mediu şi autorizaţia integrată de mediu sunt valabile 10 ani.
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), autorizaţiile de mediu emise cu program pentru conformare sunt valabile pe toată perioada derulării programului, dar nu mai mult de 60 de zile de la data scadentă de realizare a ultimei măsuri din programul respectiv.
(4) În cazul în care intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare, sau se modifică condiţiile care au stat la baza emiterii lor, autoritatea competentă decide, după caz, pe baza notificării titularului, prevăzută la art. 15 alin. (2) lit. a), menţinerea actelor de reglementare sau necesitatea revizuirii acestora, informând titularul cu privire la această decizie.
(5) Până la adoptarea unei decizii de către autoritatea competentă, în sensul prevăzut la alin. (4), este interzisă desfăşurarea oricărei activităţi sau realizarea proiectului, planului ori programului care ar rezulta în urma modificărilor care fac obiectul notificării.
In ceea ce priveste valabilitatea autorizatiei de mediu, de 10 ani, aceasta modificare a textului legal initial a fost introdus prin art. I pct. 10 din O.U.G. nr. 164/2008. Si dupa cum stiti, legea nu retroactiveaza decat in cazuri speciale, in principal in dreptul penal. Practic deduc ca ati functionat si functionati fara autorizatie de mediu, conform legislatiei in vigoare.
Cu privire la probabilitatea incasarii unei amenzi din partea autoritatii competente de mediu, aceasta este destul de mare, dar aveti calea contestarii in contencios administrativ, mai ales daca sunt dubii asupra incadrarii sanctiunii respective in litera legii. Oricum, va recomand sa va reglementati legal situatia, mai ales daca desfasurati o activitate cu impact asupra mediului, ori daca vecinii dvs. teritoriali desfasoara activitati poluante, pentru a evita pe cat posibil sanctionarea drastica, pe viitor.