După cum spuneam, cadrul legal cu privire la desemnarea unui procuror european, din partea României, a fost stabilit în luna februarie (detalii, aici), iar recent MJ a anunțat care sunt candidații la funcția de procuror european și cum s-au desfășurat interviurile.
Cei trei candidați selectați pentru funcția de procuror european sunt Borcoman Cătălin-Laurențiu, Dumitrescu Constantin-Claudiu și Horodniceanu Daniel-Constantin. După cum se precizează în comunicatul MJ, evaluarea candidaților "a fost făcută pe baza aspectelor relevante rezultate din susţinerea interviului, din analiza documentelor depuse de către candidat cu privire la experiența practică relevantă, precum şi a altor aspecte verificabile rezultate din activitatea sa anterioară".
Inițial și-au depus candidatura pentru funcția de procuror european opt persoane, iar dintre aceștia, doi s-au retras, iar unul a fost respins de comisia de selecție, deoarece nu îndeplinea condițiile legale. Dintre cei cinci candidați rămași în cursă, patru au susținut interviul în data de 9 iulie 2019, iar cel de-al cincilea, în data de 23 iulie 2019.
Potrivit legislației, candidat la funcția de procuror european poate fi orice persoană care îndeplinește simultan următoarele condiții:
- este cetățean român, cu domiciliul în România;
- este procuror sau judecător cu o vechime în funcția de judecător sau procuror de minimum 15 ani;
- este procuror cu grad profesional de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau judecător cu grad profesional de curte de apel;
- are experiență practică relevantă în sistemul judiciar românesc;
- cunoaște (la un nivel avansat) limba engleză sau franceză. Cunoașterea la nivel avansat a unei a doua limbi de circulație internațională reprezintă un avantaj.
Pentru a se prezenta la interviu, candidații au trebuit să prezinte un dosar ce a cuprins:
- o scrisoare de candidatură în limba română și în limba engleză sau franceză;
- un curriculum vitae european în limba română și în limba engleză sau franceză;
- dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime prevăzute de lege precum și dovada gradului profesional deținut;
- copii ale oricăror documente pe care candidații le-au apreciat ca relevante pentru a atesta experiența practică în sistemul judiciar românesc.
Acum, ca un ultim pas al selecției naționale, ministrul justiției va înainta lista cu cei trei candidați selectați Consiliului Uniunii Europene.
Comentarii articol (0)