Mijlocul lunii noiembrie este data maxima pana la care judecatorii isi pot trimite candidaturile pentru o functie in viitoarea Curte unica in materie de brevete, conform unui anunt de pe Ministerul Justitiei (MJ). Aceasta curte va avea in competenta exclusiva solutionarea litigiilor privind brevetele europene cu efect unitar si brevetele europene eliberate in temeiul dispozitiilor Conventiei brevetului european, urmand sa apara in prima parte a anului 2015. Una dintre principalele cerinte este aceea ca judecatorul sa cunoasca bine una dintre urmatoarele limbi: engleza, franceza sau germana.
La data de 19 februarie 2013 a fost semnat Acordul privind Curtea unica in materie de brevete, Acordul CUB, de catre un numar de 25 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, potrivit anuntului de pe MJ.
CUB va avea in competenta exclusiva solutionarea litigiilor privind brevetele europene cu efect unitar si brevetele europene eliberate in temeiul dispozitiilor Conventiei brevetului european. In anuntul de pe MJ, se estimeaza ca noua curte va contribui la armonizarea practicii judiciare in materia brevetelor de inventie la nivelul Uniunii Europene, va veni in sprijinul inovarii si va avea un impact pozitiv asupra economiei, in special asupra IMM-urilor.
Operationalizarea noii curti este preconizata pentru primul trimestru al anului 2015. Aceasta va fi alcatuita dintr-un tribunal de prima instanta, o curte de apel si o grefa comuna. Tribunalul de prima instanta va cuprinde o divizie centrala, precum si divizii locale si regionale.
Avand in vedere specificul litigiilor in materie de brevete, completele de judecata ale CUB vor fi alcatuite atat din judecatori cu pregatire juridica, cat si din judecatori cu pregatire tehnica. Judecatorii vor fi numiti pentru o perioada de sase ani, de catre Comitetul de gestiune al Curtii. Acestia isi vor derula activitatea in cadrul CUB cu norma intreaga ori in regim part time, conform anuntului de pe MJ.
Cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca un judecator pentru a fi numit in CUB
In anuntul postat pe MJ se mentioneaza ca, pentru a fi numit in CUB, un judecator trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
-
Sa fie resortisant al unui stat membru contractant;
-
Sa aiba o buna cunoastere a cel putin unei limbi oficiale a Oficiului European pentru Brevete, engleza/franceza/germana.
In plus, judecatorii care vor fi numiti in CUB trebuie sa asigure cele mai inalte standarde de competenta si sa aiba experienta dovedita in domeniul litigiilor in materie de brevete astfel:
-
judecatorii cu pregatire juridica trebuie sa detina calificarile necesare pentru numirea pe functii judiciare in statul membru contractant vizat;
-
judecatorii cu pregatire tehnica trebuie sa posede diploma universitara si experienta dovedita intr-un domeniu tehnologic, precum si cunostinte dovedite de drept civil si procedura civila, relevante in litigiile in materie de brevete.
Atentie! Experienta in domeniul litigiilor in materie de brevete, care trebuie demonstrata pentru numirea in functia de judecator CUB, poate fi dobandita si in cadrul programului de pregatire initiat prin acest apel la candidaturi, se subliniaza in anuntul de pe MJ.
Redactarea candidaturii trebuie facuta intr-una dintre limbile oficiale ale Oficiului European pentru Brevete, engleza/franceza/germana. In plus, aceasta trebuie insotita de curriculum vitae si scrisoare de intentie, precum si de copii ale documentelor suport.
Candidaturile trebuie transmise in format electronic la adresa de email secretariat@unified-patent-court.org pana la data de 15 noiembrie 2013, in atentia presedintelui Comitetului pregatitor CUB.
Conform anuntului de pe MJ, apelul la candidaturi in limba engleza si normele de procedura pentru etapa de preselectie a candidatilor la functia de judecator CUB pot fi accesate pe pagina de internet a curtii:
http://www.unified-patent-court.org/news.
Textul Acordului CUB si al Statutului CUB sunt accesibile aici.
Comentarii articol (0)