avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Promovarea medierii in cauzele transfrontaliere, in ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Promovarea medierii in cauzele transfrontaliere, in materie civila

La sfarsitul saptamanii trecute, la Timisoara a avut loc conferinta al carei obiect a fost proiectul privind promovarea medierii in cauzele transfrontaliere, in materie civila. Comisia Europeana, prin programul "Justitie Civila" a acordat finantare europeana acest proiect.
La eveniment au participat judecatori, mediatori si experti din toate tarile partenere (Germania,Olanda,etc) implicate in proiect.
Proiectul a fost inceput inca din 2011 si a avut ca si obiective, urmatoarele:
- organizarea de sesiuni de formare profesionala pentru mediatori, judecatori si experti/reprezentanti ai institutiilor de resort din statele membre partenere
(deja au fost instruiti in jur de 150 de mediatori, judecatori sau specialisti din diverse ministere).
- elaborarea unui Ghid de bune practici pentru specialistii in domeniu
- promovarea medierii prin intermediul unei brosuri de informare privind medierea in cauzele transfrontaliere; tiparita in limba romana, engleza si franceza si distribuita publicului larg (50.000 exemplare)

Directiva 2008/52/CE este actul normativ care reglementeaza medierea transfrontaliara, iar domeniile principale de aplicare, sunt in: civil, comercial, penal, dreptul familiei cat si protectia consumatorului.
Conform directivei mentionate, este foarte important ca sa existe un mecanism de control cu privire la calitatea serviciului de mediere, in fiecare tara membra, si de asemenea sa se puna accent pe necesitatea pregatirii continue si constante a mediatorilor.

Reprezentantul Consiliului de mediere, la conferinta, a subliniat faptul ca se doreste adoptarea unor Coduri deontologice si de conduita ale mediatorilor, uniformizate, in acest sens existand sustinerea mai multor oficiali europeni.
Tot el, a mentionat faptul ca la nivel european, se doreste ca in perioada urmatoare sa existe un tip de brevet european de mediator, Brevet care va putea fi obtinut numai in cazul in care sunt intrunite conditiile practicarii medierii la un anumit nivel. Interesanta a fost si ideea introducerii mediatorului din oficiu, institutie similara cu cea a avocatului din oficiu, pentru ca astfel institutia medierii sa fie accesibila tuturor justitiabililor.

Presedintele unei Curti de Apel a salutat introducerea Ghidului de bune practici si a asigurat ca, astfel magistratii dar si practicienii vor avea o foarte buna sursa de informare.

Reprezentanta Asociatiei europene a judecatorilor care sprijina medierea, a prezentat aspectele legislative in materia promovarii si aplicarii medierii transfrontaliere.

Felicitari tuturor celor implicati in proiect si succese in promovarea medierii.




Buna ziua,
Cum pot intra in posesia unui "Ghid de bune practici"?
Daca va referiti la Ghidul de bune practici privind medierea in cauzele transfrontaliere, va trebui sa mai asteptati, pana se va contura forma definitiva si va fi tiparit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunteti de acord cu “programului national de promovare a medierii” Mediator_Bucuresti Mediator_Bucuresti PROGRAMUL NATIONAL DE PROMOVARE A MEDIERII? SE VA DESFASURA AVAND LA BAZA URMATOARELE PRINCIPII: 1. Elaborarea, tiparirea si punerea la dispozitia ... (vezi toată discuția)
Medierea in romania Seffer Laurentiu Seffer Laurentiu Desi in Romania sunt in vigoare doua acte normative ce vizeaza medierea,procesul de mediere, acestea nu au fost si nu sunt aduse la cunostinta ... (vezi toată discuția)
Conferinta "reglementarea medierii - o provocare pentru toti" Ceausescu Liliana - Birou de Mediator Ceausescu Liliana - Birou de Mediator Astazi, la Palatul Parlamentului a avut loc Conferinta [u]\"Reglementarea medierii - o provocare pentru toti\"[/u]. Programul conferintei a fost interesant ... (vezi toată discuția)