Este vorba de un proiect de lege care a trecut, în februarie 2019, de Parlament, dar care a fost declarat neconstituțional câteva luni mai târziu. Pe scurt, legea a fost adoptată fără ca Parlamentul să întrebe Guvernul dacă există bani pentru implementarea sa (și de unde vor fi luați acei bani), ceea ce este contrar Constituției.
Asta a însemnat întoarcerea actului în Parlament pentru reluarea de la zero a procedurii de legiferare. Astfel, după ce senatorii au respins, acum doi ani, proiectul, marți s-a pronunțat și Camera Deputaților asupra lui, în calitatea sa de For decizional, dând un vot negativ. Asta înseamnă că, după ce a primit și votul negativ al deputaților, proiectul nu va ajunge să se aplice.
Practic, urma să se renunțe la organizarea pe regiuni a ANAF și să se revină la organizarea pe județe. Mai precis, o primă modificare inclusă în proiectul de lege ar fi fost desființarea direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice și reînființarea direcțiilor județene ale finanțelor publice. Asta ar fi fost o revenire la situația pe care am avut-o până în prima parte a anului 2013.
În același timp, parlamentarii voiau ca o a doua modificare să fi fost trecerea Direcției Generale a Vămilor în subordinea Ministerului Finanțelor, aceasta fiind acum în subordinea ANAF. De notat că această măsură este inclusă și într-un alt proiect de lege care își așteaptă votul decisiv la Camera Deputaților.
La jumătatea anului 2013, ANAF a fost reorganizată și a preluat activitatea Autorității Naționale a Vămilor și a Gărzii Financiare. Totodată, la acel moment a apărut Direcția Generală Antifraudă Fiscală și s-a trecut de la direcțiile generale județene ale finanțelor publice la direcțiile generale regionale ale finanțelor publice.
În 2013, reorganizarea a fost făcută, în esență, pentru a simplifica implementarea unui proiect de modernizare a administrării fiscale derulat cu ajutorul unor bani de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Câțiva ani mai târziu, în 2020, au apărut alte modificări ce vizează organizarea ANAF. Într-o primă fază, în februarie, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF a fost restructurată, prin transformarea funcțiilor publice specifice din cadrul direcției în funcții publice generale.
Apoi, în martie 2020, s-a decis înființarea mai multor direcții în cadrul ANAF, redenumirea alteia și eliminarea a 2.000 de posturi neocupate. Reorganizarea ANAF a dus, cel puțin teoretic, la eficientizarea activității instituției și la reducerea costurilor, având ca efect reducerea funcțiilor de conducere cu 150 posturi.
Atenție! Proiectul de lege nu se poate aplica. Din moment ce proiectul a fost respins de ambele Camere ale Parlamentului, acesta și-a încetat parcursul legislativ.