Și în acest an, părinții își pot înscrie copiii în învățământul primar atât direct la secretariatul școlii la care doresc să-i înscrie pe cei mici, cât și din fața calculatorului, adică online. După cum am scris și noi aici, părinții care apelează la această variantă trebuie să știe că vor fi nevoiți totuși să meargă până la școala la care au decis să-și înscrie copilul, pentru validarea cererii făcute online și pentru a mai depune și celelalte acte necesare înscrierii.
Chiar dacă părinții sunt nevoiți să se deplaseze la secretariatul școlii, înscrierea online are avantajul de a reduce timpul de așteptare la școală, deoarece școala are deja datele necesare despre copilul ce urmează să fie înscris. Răspunsuri la cele mai importante întrebări legate de înscrierea copiilor în clasa pregătitoare găsiți în acest articol.
Astfel, pentru a completa online cererea de înscriere la școală, părinții trebuie, în primul rând, să acceseze această pagină. Aici, părinții pot iniția procesul de înscriere sau pot modifica o cerere de înscriere deja existentă.
1. Datele părintelui care dorește înscrierea
Cererea de înscriere a copilului la școală este împărțită în șase secțiuni. Prima dintre acestea vizează informații legate de părintele care completează cererea. Astfel, solicitantul trebuie să completeze numele, prenumele, adresa de domiciliu/reședință, telefonul, e-mail-ul, calitatea și starea civilă.
2. Datele copilului ce va fi înscris
În această secțiune dedicată informațiilor despre copil se vor completa date despre numele și prenumele copilului, inițiala tatălui, codul numeric personal, locul nașterii, adresa de domiciliu sau reședință, cetățenia și naționalitatea.
3. Date despre înscriere
După ce a completat secțiunile legate de datele personale, părintele trebuie să selecteze tipul înscrierii, mai exact, dacă cel mic împlinește șase ani până la 1 septembrie 2019 sau după această dată, școala dorită, școala de circumscripție și planul de școlarizare.
4. Date despre fraţii sau surorile copilului
În această secțiune, solicitantul trebuie să furnizeze, dacă e cazul, informații despre frații sau surorile copilului ce urmează să fie înscris la școală. Concret, vorbim aici despre nume, prenume, relația lor de rudenie cu copilul ce va fi înscris și școala la care aceștia sunt elevi.
5. Criterii de departajare la înscriere
Cea de-a cincea secțiune a cererii electronice de înscriere la școală conține criteriile generale de departajare la înscriere. Mai exact, aici se pot transmite date despre existența unui certificat medical de încadrare a copilului în grad de handicap, despre faptul că cel mic este orfan sau provine de la o casă de copii și dacă există un frate sau o soră la școala unde se dorește înscrierea. Important de știut este faptul că, atunci când criteriile generale de departajare nu sunt suficiente, fiecare școală stabilește propriile criterii specifice de departajare.
6. Consimțământul părintelui
Ultima secțiune conține declarațiile de consimţământ ale părintelui copilului ce urmează să fie înscris la școală. Vorbim, mai exact, despre participarea copilului la programul „Şcoala după şcoală”, primirea pe e-mail a informațiilor despre situația și progresul școlar, acordul pentru prelucrarea datelor personale la înscrierea copilului și declarația pe propria răspundere că datele completate în cerere sunt reale.
Un ultim pas pe care trebuie să-l facă părintele care completează cererea online de înscriere este de a apăsa butonul „Salvează informațiile”. După cum spuneam mai sus, pentru ca cererea să fie validată, părintele trebuie să se prezinte la școală, având asupra lui și celelalte documente necesare înscrierii.
Comentarii articol (0)