În primul rând, se pot înscrie copiii ce împlinesc vârsta de șase ani până la 31 august 2023, inclusiv. Apoi, cei care împlinesc vârsta de șase ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2023 - în baza recomandării pentru înscrierea în învățământul primar.
Recomandarea trebuie eliberată de unitățile de învățământ de nivel preșcolar sau, dacă cei mici nu au frecventat grădinița, în baza evaluării Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE).
2 Ce copii trebuie să aibă evaluarea CJRAE?
Evaluarea CJRAE vizează copiii care împlinesc vârsta de șase ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2023 și care fie nu au frecventat grădinița, fie s-au întors din străinătate. Evaluările s-au putut face până spre sfârșitul lunii aprilie.
3. La ce școli poate fi înscris copilul?
În primul rând, părintele poate opta pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie. În aceste cazuri, copilul este automat înscris, în baza validării cererii de înscriere.
Ca alternativă la această variantă, părinții îi pot înscrie pe cei mici la o altă școală decât cea de circumscripţie. În acest caz, copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale, iar ulterior, a criteriilor specifice de departajare.
4. Care sunt criteriile de departajare a copiilor folosite de școli?
În cazul în care numărul de copii pentru care se solicită înscrierea e mai mare decât numărul de locuri, școlile folosesc două categorii de criterii: generale și specifice.
Criteriile generale sunt:
- existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
- existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului care provine de la o casă de copii/ un centru de plasament/ plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți;
- existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
- existența unui frate/ a unei surori înmatriculat/ înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă.
- se aplică după criteriile generale şi numai dacă acestea nu reuşesc să facă departajarea între copii;
- sunt elaborate de către fiecare unitate de învăţământ în parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de către părinţi/ tutori legali şi nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie să ţină cont de faptul că toţi copiii au drepturi egale, indiferent de condiţia socială sau financiară, de naţionalitate, rasă, religie, confesiune, sex etc.
Înscrierea unui copil în clasa pregătitoare se poate face, în primul rând, la școala la care părintele doreşte înscrierea acestuia. Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi validate direct la școală.
Pe de altă parte, cererile-tip de înscriere pot fi completate şi online, dar după completarea acestora, părinții trebuie să meargă la școala pentru care au optat, în vederea validării cererii. Notă: Completarea cererii de înscriere online nu garantează înscrierea copilului la școală și nu elimină obligativitatea părintelui de a merge la școală.
6. Ce acte sunt necesare pentru înscriere?
- cererea-tip de înscriere (formularul în format editabil - MS Word);
- actul de identitate al părintelui/ tutorelui legal - copie şi original; părinții divorțați depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului;
- certificatul de naştere al copilului - copie şi original;
- recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (acolo unde este cazul).
- alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/ sau specifice (acolo unde este cazul).
În cazul primei etape de înscriere (ce se află în plină desfășurare), afișarea la școli și pe site-ul fiecărui inspectorat școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere se va face pe 31 mai.
Apoi, în 15 iunie, după a doua etapă de înscriere, se vor afișa în fiecare școală listele finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare. Calendarul complet al înscrierii copiilor la școală poate fi consultat aici.
Comentarii articol (0)