Ordinul Ministerului Educatiei Nationale nr. 3.434/2013 privind aprobarea calendarului si a Metodologiei privind inscrierea copiilor in invatamantul primar in anul scolar 2013–2014 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 162, din 26 martie 2013. Documentul nu aduce modificari substantiale fata de regulile aplicabile in anul scolar 2012-2013. Totusi, o noutate este aceea ca, incepand din acest an, clasele pregatitoare vor putea fi organizate atat la scoala, cat si la gradinita, asa cum a anuntat, inca de la sfarsitul lunii ianuarie, Remus Pricopie, ministrul Educatiei. "Pentru informarea parintilor si a publicului interesat si pentru a permite parintilor luarea unor decizii in cunostinta de cauza privitoare la optiunea pentru o unitate de invatamant sau alta, fiecare unitate de invatamant va pune la dispozitie si informatii referitoare la locul de desfasurare a activitatii corespunzatoare clasei pregatitoare (in spatiul scolii sau al unei gradinite), la posibilitatea organizarii programului <<scoala dupa scoala>>, la organizarea si dotarea spatiului scolar etc.", se arata in metodologie.
De asemenea, etapele de inscriere vor fi mai putine. Concret, daca anul trecut au fost 4 etape de inscriere, calendarul MEN valabil in 2013 arata ca acum vor fi doar 2:
1. Prima etapa, in care repartizarea copiilor se face pe baza informatiilor din cererile-tip de inscriere si din documentele depuse de parinti, folosind aplicatia informatica si pe baza deciziilor consiliilor de administratie ale unitatilor de invatamant, luate in urma aplicarii criteriilor de departajare pentru copiii din alte circumscriptii scolare.
2. A doua etapa, in care este asigurata inscrierea, pe locurile libere, a copiilor care nu au participat la prima etapa sau nu au fost distribuiti, din diferite motive.
Prima etapa de inscriere
Conform Metodologiei, procesarea cererilor-tip de inscriere se face in ordine, respectand urmatoarele prioritati:
- in prima faza, sunt admisi la scoala de circumscriptie copiii ai caror parinti au solicitat acest lucru in cererea-tip de inscriere. Repartizarea acestora conform solicitarii din cererea-tip de inscriere se realizeaza cu ajutorul aplicatiei informatice;
- in a doua faza, se proceseaza cererile parintilor care solicita inscrierea la o alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, pe locurile ramase libere. Admiterea sau respingerea cererilor acestora se realizeaza la nivelul comisiei de inscriere din unitatile de invatamant, prin aplicarea criteriilor generale si specifice de departajare, iar listele finale sunt validate de catre consiliul de administratie al unitatii de invatamant;
- in a treia faza, sunt admisi la scoala de circumscriptie copiii ai caror parinti au solicitat inscrierea la o alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, dar nu au fost inmatriculati, din lipsa de locuri. Repartizarea acestora conform solicitarii din cererea-tip se realizeaza cu ajutorul aplicatiei informatice.
La incheierea primei etape de inscriere, se considera locuri disponibile, pe langa locurile ramase neocupate dupa a doua faza de repartizare, si locurile copiilor din circumscriptia scolara respectiva care au fost inmatriculati la o alta scoala, in faza a doua de inscriere, sau care nu s-au inscris in nicio unitate de invatamant in aceasta etapa.
"De exemplu, daca, la unitatea de invatamant au ramas neocupate dupa a doua faza de repartizare 5 din cele 10 locuri libere, iar din cei 40 de copii din circumscriptia scolara care trebuiau inscrisi in clasa pregatitoare, 36 au fost inscrisi, 34 la unitatea respectiva si 2 la alte unitati de invatamant, atunci la aceasta unitate de invatamant exista in total 11 locuri disponibile pentru a doua etapa de inscriere. Cele 11 locuri se compun din cele 5 locuri ramase libere, 4 locuri neocupate de copiii din circumscriptie inca nedistribuiti, respectiv din cele 2 locuri lasate neocupate de copiii din circumscriptie care sunt inscrisi la alte unitati de invatamant", se precizeaza in documentul publicat recent.
A doua etapa de inscriere
Parintii copiilor, care nu au fost cuprinsi intr-o unitate de invatamant in prima etapa de inscriere sau care nu au participat la aceasta etapa vor completa o noua cerere-tip de inscriere in doua etapa. Cererile pot fi completate doar pentru unitatile de invatamant pentru care exista locuri disponibile, unitatile de invatamant care nu mai au locuri disponibile nu pot primi cereri, iar optiunile online pentru aceste unitati de invatamant vor fi respinse de aplicatia informatica.
In cererea-tip de inscriere pentru etapa a doua, parintii vor completa, in ordinea descrescatoare a preferintelor, maximum trei optiuni pentru unitati de invatamant la care mai exista locuri disponibile.
Cum stabiliti in ce clasa va inscrieti copilul?
Potrivit reglementarilor cuprinse in metodologie, copii care implinesc 7 ani pana la data de 31 august 2013 inclusiv vor fi inscrisi in clasa I, iar cei care implinesc 6 ani pana la data de 31 august 2013 inclusiv vor fi inscrisi in clasa pregatitoare.
In plus, conform documentului MEN, parintii ai caror copii implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013 isi pot inscrie copiii in invatamantul primar in clasa pregatitoare doar daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare.
Pe de alta parte, parintii copiilor care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013 care nu opteaza pentru inscrierea copiilor lor in clasa pregatitoare in anul scolar 2013-2014 sau ai celor pentru care evaluarea arata ca dezvoltarea psihosomatica nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare isi vor inscrie copiii la gradinita, in grupa mare.
La ce scoala va puteti inscrie copilul?
Toti copiii ai caror parinti solicita inscrierea in clasa pregatitoare la scoala de circumscriptie vor fi inmatriculati la unitatea de invatamant solicitata, se precizeaza in metodologie.
Pe locurile libere, se inscriu si, ulterior, se inmatriculeaza, copiii care provin din alte circumscriptii scolare, daca au existat solicitari din partea parintilor.
In situatia in care, la unitatea de invatamant exista mai multe cereri de inscriere a copiilor din afara circumscriptiei decat locuri libere, se vor aplica urmatoarele criterii generale de departajare a copiilor:
- existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului;
- existenta unui document care dovedeste ca este orfan de ambii parinti sau provine de la o casa de copii;
- existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un parinte;
- existenta unui frate/ a unei surori a copilului, inmatriculat/ inmatriculata in unitatea de invatamant la care se solicita inscrierea.
Important! Unul dintre criteriile aplicate anul trecut a fost acum eliminat, si anume cel care se referea la existenta unui document care dovedeste ca unul dintre parinti este cadru didactic/ cadru didactic auxiliar/ angajat in invatamant.
Totodata, documentul citat stabileste ca, in cazul in care la o unitate de invatamant, pe ultimul loc liber, este inmatriculat un copil din alta circumscriptie scolara, fratele sau geaman/ sora sa geamana va fi admis/ admisa la aceeasi unitate, peste numarul de locuri alocat.
Ce acte sunt necesare la inscriere?
Potrivit documentului citat, inscrierea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I se face in baza unei cereri-tip de inscriere, ce se completeaza online sau la secretariatul unitatii de invatamant la care parintele doreste inscrierea copilului. Completarea cererii-tip de inscriere se face prin introducerea in aplicatia informatica a datelor furnizate de parinte, iar validarea acesteia este obligatorie.
Parintele va depune, in momentul completarii fisei de inscriere, o fotocopie a actului de identitate propriu si o fotocopie a certificatului de nastere al copilului, care vor fi certificate conform cu originalul de catre secretariatul unitatii de invatamant.
In cazul in care cererea-tip de inscriere este completata pentru un copil care implineste varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013 inclusiv, parintele depune in plus si o copie a documentului prin care se comunica rezultatul pozitiv al evaluarii dezvoltarii psihosomatice a copilului.
De asemenea, in cazul in care solicita inscrierea la alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, parintii vor depune si documente care dovedesc indeplinirea criteriilor de departajare, enuntate mai sus.
"In cazul in care solicita inscrierea la alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, parintele va mentiona in cererea-tip de inscriere daca este de acord cu inscrierea copilului, la scoala de circumscriptie, in situatia in care acesta nu va fi admis la scoala solicitata, din lipsa de locuri libere", se mai precizeaza in metodologie.
----
Puteti consulta in fisierele atasate Metodologia inscrierii, precum si calendarul complet, asa cum au fost lansate in dezbatere publica de MEN. Varianta finala, cea publicata in Monitorul Oficial, va putea fi consultata in curand in sectiunea noastra de Legislatie.
Comentarii articol (6)