Românii vor putea solicita și în acest an bani de la autorități pentru a-și înlocui mașina veche, după ce autoritățile au anunțat că Programul Rabla va fi finanțat în continuare, dar regulile pe care trebuie să respecte aceștia pentru a obține prima de casare s-au modificat.
Mai exact, potrivit unor noi reguli apărute astă-toamnă, din acest an, mașinile care pot fi casate de către persoanele fizice sau de către firmele care vor să ceară bani de la stat pentru înlocuirea mașinilor vechi sunt doar cele care au ITP valabil.
Această nouă condiție pe care trebuie să o îndeplinească mașinile pentru a putea fi casate se alătură condiției deja existente, respectiv cea a vechimii autoturismului. Astfel, în acest an, persoanele care vor să obțină bani de la stat pentru o mașină nouă trebuie să se asigure că mașina pe care vor s-o caseze este mai veche de opt ani și că are ITP valid.
Suplimentar, persoanele interesate de schimbarea mașinii vechi cu una nouă trebuie să locuiască în România și să nu aibă datorii la autoritățile locale. Potrivit Ordinului Ministerului Mediului nr. 661/2017, care conține regulile Programului Rabla, în acest an vor putea fi casate, atunci când se dă startul înscrierilor în program și cu condiția existenței unui ITP valabil și a vârstei de peste opt ani, autoturisme, microbuze, autoutilitare ușoare sau autospeciale/ autospecializate uşoare.
Același act normativ stabilește și că prima de casare din acest an se menține la valoarea de 6.500 de lei, dar mașinile cumpărate vor trebui să emită mai puține noxe, respectiv doar 120 g CO2/km, față de 130 g CO2/km, limita de anul trecut.
În plus, persoanele interesate pot obține, dacă mașina nouă este dotată cu un motor care nu generează mai mult de 96 g CO2/km, un ecobonus de 1.000 de lei și un ecobonus în valoare de 1.700 de lei, dacă achiziționează un autovehicul nou cu motor hibrid. Așadar, suma totală pe care o pot obține cei interesați să-și schimbe mașina veche în acest an este de 9.200 de lei.
Comentarii articol (5)