Legea falimentului personal a intrat în vigoare, după mai multe amânări, în data de 1 ianuarie 2018. Aceasta a introdus, ca o noutate pentru România, insolvența persoanelor fizice. Până la acel moment, legislația din țara noastră reglementa exclusiv insolvența persoanelor juridice.
Potrivit unor date furnizate redacției noastre de către ONRC, de la începutul lui 2018 și până în prezent, adică în peste 14 luni, numărul persoanelor care au intrat în procedura de faliment personal este de 13.
Mai exact, în documentul primit de la ONRC se specifică faptul că, în perioada 01.01.2018 – 06.03.2019, în Buletinul Procedurilor de Insolvență, secțiunea "Debitori – persoane fizice cu obligații ce nu decurg din exploatarea unei întreprinderi" au fost înregistrate 13 persoane fizice.
Primul caz de faliment personal din România a apărut, după cum și noi am scris aici, în luna iunie a anului trecut. Concret, în acest caz este vorba despre un antreprenor care nu a mai putut gestiona afacerea începută și care a acumulat datorii pe care nu le mai putea acoperi.
După cum stabilește Legea falimentului personal, respectiv Legea nr. 151/2015, prevederile actului normativ au ca scop instituirea unei proceduri pentru redresarea situației financiare a persoanelor fizice cu datorii.
În esență, o persoană fizică este considerată ca fiind în insolvență atunci când patrimoniul acesteia se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor, pe măsură ce devin scadente. Concret, potrivit Legii nr. 151/2015, insolvența unui debitor persoană fizică se “prezumă atunci când acesta, după trecerea unui termen de 90 de zile de la data scadenței, nu a plătit datoria sa față de unul sau mai mulți creditori”.
Apoi, actul normativ stabilește și modurile în care poate fi soluționată insolvența persoanelor fizice. Astfel, persoanele aflate în insolvență pot rezolva această situație prin aplicarea uneia dintre cele trei proceduri de insolvență, respectiv în baza unui plan de rambursare a datoriilor, prin lichidare de active sau prin procedura simplificată.
Acest articol face parte dintr-o campanie informativă derulată de avocatnet.ro pentru informarea persoanelor fizice despre intrarea în insolvență. Articolele din serie pot fi citite aici.
Comentarii articol (0)