Articol scris de Marina Rosenfeld
”Mama, mă doare burta!” Asta obișnuia să îmi spună fetița mea seara, la aceeaşi oră. Se simţea bine toată ziua, dar la ora de culcare o durea burta. Ora de culcare îi face pe mulţi copii anxioşi, este seară, întuneric, sunt singuri şi nu are ce să-i ţină ocupaţi. Am început să învingem anxietatea şi îi arăt copilului meu că burtica ei nu are nimic şi că nu e vorba despre altceva decât despre îngrijorare.
Pe băiatul meu, la fel, îl doare burta dimineața, înainte de școală. Are anxietate de separare și nu vrea să stea departe de mine. Dar în loc să-mi zică asta, îmi spune că îl doare burta.
De ce spun copiii că îi doare burta?
Stomacul găzduiește sistemul nervos enteric, care mai este numit și al doilea creier. Anxietatea creează senzații în regiunea abdominală. Este un cerc vicios, pentru că anxietatea duce la durere de burtă, iar durerea de burtă conduce la și mai multă anxietate. Studiile au arătat că mai mult de 51% din populaţie a avut dureri de stomac în copilărie şi asta a condus mai departe, în timp, la probleme de anxietate la vârstă adultă.
Cel mai important este să vă amintiţi că cel mai adesea când se plâng de dureri de stomac, copiii nu se prefac. Nu mint şi nu cerşesc atenţie. Anxietatea se manifestă aşa.
Am suferit de anxietate de când mă ştiu şi copiii sunt, din păcate, ca mine. Dar pentru că sunt anxioasă recunosc semnele la copiii mei și e important ca și alți părinți să învețe să le recunoască. Poate fi vorba despre durerile de burtă, poate fi refuzul de a merge în diverse locuri care se poate traduce, de fapt, prin teama de mulțimi de oameni.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)