După cum stabilește legislația muncii, salariul se plătește angajaților în bani cel puțin o dată pe lună. Astfel, potrivit Codului muncii, angajatorii au obligația de a achita drepturile salariale la data stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern.
În România, salariile sunt plătite de firme fie într-o singură tranșă, fie în două tranșe. Astfel, salariile se pot plăti într-o singură tranșă, la sfârșitul lunii pentru care se face plata, dar și la jumătatea lunii următoare celei pentru care se plătește salariul.
Totodată, plata salariului se poate face și în două tranșe, mai exact, o parte din sumă se poate plăti ca avans (spre sfârșitul lunii pentru care se face plata), iar diferența se poate plăti ca lichidare (la jumătatea lunii următoare celei pentru care se datorează salariul).
Așadar, cum este mai bine pentru firme să plătească salariile angajaților proprii? Într-o singură tranșă, la jumătatea lunii următoare celei pentru care se face plata, ne spune Andreea Păun (foto), payroll supervisor Accace România: "recomandat este ca salariile să fie achitate integral, într-o singură tranșă, după ce activitatea a fost efectiv prestată și există o evidență clară a datelor de pontaj".
De ce este plata salariului într-o singură tranșă, după încheierea lunii pentru care se face plata, mai bună decât alte variante? Deoarece, potrivit specialistei de la Accace România, în timpul lunii pot "să intervină diverse situații neprevăzute, care să împiedice angajatul să presteze efectiv activitate, fiind, de exemplu, nevoit să solicite concediu medical. Pe durata concediului medical, salariatul are obligația să prezinte certificatul medical până cel târziu în data de 5 a lunii următoare.
În astfel de situații, dacă data plății salariului ar fi în ultima zi lucrătoare a lunii sau chiar înainte, angajatorul s-ar putea afla în situația de a recalcula statul de plată, astfel încât să achite către salariat drepturile cuvenite în baza documentelor justificative prezentate conform legii".
Astfel, recalcularea salariilor ar implica o activitate suplimentară a angajaților care calculează salariile lunar, aceștia fiind nevoiți să refacă toate rapoartele salariale. "Pentru angajator, acest proces (recalcularea salariilor – n. red.) reprezintă atât alocare de timp suplimentar, cât și costuri adiționale, astfel încât să își poată îndeplini obligația legală de plată a salariilor, precum și declararea și plata în termen a taxelor salariale datorate la bugetul statului", e de părere Andreea Păun.
De asemenea, specialista de la Accace România precizează și faptul că "periodicitatea plății salariului la care angajatul are dreptul este un element de negociere între părți, care pot agrea prin contractul individual de muncă o anumită dată la care salariul să fie achitat. Angajatorul este, însă, cel care stabilește, la nivel de unitate, prin regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă, după caz, care este data efectivă la care urmează să fie achitate drepturile salariale".
Comentarii articol (4)