"Pentru rezolvarea unor situații personale salariații au dreptul la concedii fără plată. Durata concediului fără plată se stabilește prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern", scrie în Codul muncii.
Întâi de toate, spune Andreea Păun (foto), payroll supervisor la Accace Romania, concediul fără plată acordat pentru rezolvarea unor interese personale nu constituie vechime în muncă.
Apoi, în Codul muncii scrie că un contract de muncă poate fi suspendat, prin acordul părților, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.
"Având în vedere acordul părților pentru efectuarea concediului fără plată, contractul individual de muncă se suspendă. În acest caz, angajatorul are obligația de a completa Registrul general de evidență a salariaților (Revisal) și a-l transmite către Inspectoratul Teritorial de Muncă cel târziu în ziua anterioară datei de suspendare/ datei încetării suspendării contractului individual de muncă ca urmare a efectuării concediului fără plată. Netransmiterea datelor în termenul legal constituie contravenție, angajatorul putând fi sancționat de către inspectorii de muncă cu amendă de la 5.000 de lei la 8.000 de lei", atrage atenția specialista.
Așadar, principala grijă la suspendarea contractului e transmiterea, la timp, a informațiilor în Revisal.
Mai departe, având în vedere lipsa veniturilor salariale, nu se mai pune problema nici de contribuții și impozit salarial.
"Suspendarea contractului are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat și a plății drepturilor de natură salarială de către angajator. Având în vedere că pe durata concediului fără plată, acordat pentru interese personale, salariatul nu obține venit salarial, prin urmare nu se aplică taxe salariale (nici impozit și nici contribuții sociale). În aceste condiții, perioada concediului fără plată nu va fi luată în calcul la determinarea stagiului de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat", amintește Andreea Păun.