Motivul pentru care s-ar putea ajunge la discuția popririi unor conturi precum cele deschise la Revolut este multiplicarea serviciilor financiare digitale (fintech), tot mai multă lume ajungând, cu timpul, să recurgă la astfel de servicii.
Revolut este o instituție care emite monedă electronică și al cărei scop este să ofere servicii financiare similare celor oferite de către bănci - împrumuturi sau încasarea salariului. Totuși, potrivit unui articol apărut pe site-ul firmei de avocatură PeliFilip, aceasta nu este instituție de credit, (pentru că nu pot fi constituite depozite bancare la Revolut și nu pot fi deschise conturi bancare). Din acest motiv, ANAF nu ar putea popri conturile deschise la Revolut (care, cum spuneam, nu sunt conturi bancare, nefiind vorba de o instituție de credit).
Practic, acestea nu sunt „conturi bancare pe care ANAF le-ar putea popri”, conform avocaților de la PeliFilip. În cazul Revolut, spun reprezentanții casei de avocatură, e vorba de conturi în care sunt depozitate monede electronice, fiind vorba de două noțiuni diferite.
Bineînțeles, nimic nu garantează că ANAF nu ar putea soma Revolut să plătească datoriile pe care clienții acestuia le au față de statul român.
În plus, Revolut are deschise conturi bancare în Marea Britanie, banii încasați ajungând acolo, astfel că ar exista posibilitatea, cel puțin teoretică, să obțină poprirea conturilor deschise de către Revolut la băncile britanice. Ca acest lucru să se întâmple, trebuie îndeplinită o procedură administrativă complexă, în cooperare cu autoritățile fiscale britanice.
Comentarii articol (6)