Acum că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anunță că ne vom bucura, în sfârșit, de un mecanism funcțional și satisfăcător al poprii electronice, cu mai puține abuzuri, în care se blochează doar strictul necesar ș.a.m.d., un subiect ridicat relativ recent discutat în forumul avocatnet.ro pe tema popririlor ANAF-ului merită adus în atenție. Este vorba de popririle pe conturile și cardurile de credit.
Concret, un contribuabil a constatat că din contul din care banca la care s-a împrumutat își trage lunar banii de rată Fiscul a blocat sumele respective în contul unor datorii fiscale neachitate la timp. Preocuparea contribuabilului era, evident, că va ajunge le lista neagră a băncii din cauza întârzierilor la plată și pentru care nu era culpabil.
Am întrebat un avocat despre chestiunea aceasta -- dacă e sau nu legală -- și ANAF-ul. Ca idee, poprirea pe conturile și cardurile de credit nu sunt ilegale și se întâmplă în practică, nu sunt cazuri izolate. Partea bună e că situațiile de genul celei din exemplul mai sus pot fi ocolite.
"Sunt supuse executării silite prin poprire orice sume urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti în lei şi în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deţinute şi/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de către terţe persoane sau pe care aceştia le vor datora şi/sau deţine în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente. Astfel, ţinând cont de prevederile legale mai sus invocate, organul de executare silită când aplică măsura de indisponibilizare asupra sumelor existente în conturile bancare ale debitorului, precum şi a celor viitoare, nu indică şi contul ce urmează a fi blocat, ci doar suma creanţelor până la care s-a dispus indisponibilizarea, celelalte obligaţii fiind în sarcina terţului poprit, respectiv a unităţii bancare/de trezorerie", ne-a spus ANAF în răspunsul la solicitarea redacției noastre.
ANAF-ul citează Codul de procedură fiscală când spune că poate pune poprire pe toate disponibilitățile bănești în lei/valută ale restanțierului fiscal. Ceea ce punctează, mai departe, în răspunsul oferit redacției noastre, e o chestiune pe care am mai auzit-o venind din direcția ANAF de mai multe ori: Fiscul trimite tuturor băncilor la care contribuabilul are cont solicitarea de a pune poprire pe banii restanțierului, orbește, fără ca cineva să țină seama că se blochează mai mult decât trebuie sau ce nu ar trebui să fie blocat (nu din perspectiva legii). Asta e, de fapt, și una dintre chestiunile pe care pe care ar trebui să o vedem rezolvată, odată ce poprirea electronică va deveni realitate.
Băncile nu pot refuza plata către ANAF din conturile de credit
Nu doar Codul de procedură fiscală trimite la posibilitatea de a urmări silit acele conturi, ci și Codul de procedură civilă prevede că poprirea poate fi făcută asupra valorilor creditate, subliniază pentru redacția noastră Ruxandra Vișoiu, avocat la R&R Partners (foto stânga).
"Având în vedere aceste aspecte, ANAF are dreptul de a efectua popriri inclusiv pe conturile de credit sau pe cardurile de credit pentru a recupera datoriile fiscale. În acest sens, ele vor pune poprire pe soldul creditor, ceea ce înseamnă că orice depunere în contul de credit va genera obligația în sarcina băncilor de a o transfera către ANAF, în vederea acoperirii creanței fiscale.
Băncile «au obligația să plătească sumele indisponibilizate în contul indicat de organul de executare silită în termen de 3 zile de la indisponibilizare», altfel, acestea nu au posibilitatea de a refuza plata către ANAF din conturile de credit ale debitorilor, ele fiind obligate legal să autorizeze aceste plăți, cu prioritate față de acoperirea propriilor creanțe.
În practică există situații în care unele bănci refuză plata ratelor după înființarea popririlor pe contul de credit, invocând faptul că datoria către ANAF are prioritate, fiind înscrisă în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare (AEGRM). În prezent, băncile au o practică neunitară, în sensul în care: a) se propune încheierea unui act adițional pe numele altei persoane care să platească rata în locul debitorului, b) se acceptă plata ratei la scadență sau în ziua imediat urmatoare scadenței, c) debitorul poate depune în cont suma necesară pentru plata ratei dupa ce ANAF a încasat datoria fiscală și a dispus ridicarea popririi", spune Ruxandra Vișoiu.
Cum putem evita popirea pe aceste conturi
Închiderea contului curent aferent contului bancar ar fi soluția, potrivit avocatei. Deschiderea acestui cont e o procedură standard la contractarea unui credit, dar nu e obligatoriu să și rămânem cu el.
"Dacă debitorul solicită închiderea contului de credit, rămânând doar cu creditul bancar, ANAF nu ar mai avea asupra a ce să înființeze poprirea, întrucât banca și-ar înceta calitatea de terț poprit, devenind un simplu creditor. Astfel, debitorul va urma să îl plătească lunar rata către bancă intr-un cont tehnic. Această abordare a fost implementată de un client în relație cu banca poprită și a funcționat cu succes.
În ceea ce privește cardul de credit, situația este asemănătoare din punct de vedere tehnic, în sensul în care odată ce ANAF a pus poprire pe cardul de credit, debitorul nu are la dispoziție decât fie să solicite băncii închiderea cardului și plata împrumutului într-un cont tehnic, fie să plătească datoria fiscală și să înceteze poprirea. Oricum, și în cazul cardului de credit, cât și în cazul contului de credit, banca nu poate refuza închiderea acestora, consumatorul având la dispoziție formularea unei reclamații către Autoritatea pentru protecția consumatorului, spune Ruxandra Vișoiu", avocat la R&R Partners.
Ce se va schimba odată cu implementarea popririi electronice?
Ministrul Finanțelor anunța săptămâna trecută că poprirea electronică va deveni realitate în perioada următoare, că se lucrează cu ANAF-ul pentru ca mecanismul să funcționeze cât mai bine și să mulțumească pe toată lumea: fără popriri care exced sumelor de recuperat, ridicarea în câteva ore a popririlor după ce se achită datoria, chiar fără deplasarea la ghișeele Fiscului pentru a cere asta, în fine, o comunicare impecabilă a Fiscului cu băncile, în care schimbul de informații să se facă în mod optim.
Miercuri, ANAF a dat un comunicat în care se anunță oficial că se lucrează la mecanismul popririi electronice, acesta fiind doar unul dintre pașii înspre simplificarea, debirocratizarea și transparentizarea activităților de încasare a debitelor.
Comentarii articol (1)