Potrivit situației proprii fiecărui contribuabil impozitat în sistem real, la anumite secțiuni din declarația unică, pierderea fiscală va modifica rezultatul impozabil și implicit impozitul final de achitat la bugetul de stat, în timp ce la alte secțiuni din declarația unică, nu va conta dacă persoana fizică a avut sau nu pierdere fiscală reportată din anii anteriori.
Venitul net anual impozabil
Așa cum se poate observa la randul 6 în exemplul de mai jos din declarația unică, subsecțiunea I.1.1.B.DATE PRIVIND IMPOZITUL ANUAL DATORAT (lei), la rândul 6 se trec Pierderi fiscale/nete reportate din anii precedenți care diminuează Venitul net anual impozabil inscris la randul 7 și implicit Impozitul pe venit 10% calculat la rândul 9:
|
Astfel, la determinarea impozitului pe venit de 10% din activități independente se va ține cont de pierderea fiscală din anii anteriori, care va determina reducerea venitului net anual impozabil (rd.7).
Venitul net anual
Referitor la determinarea contribuțiilor sociale obligatorii, există principii de calcul clar exprimate de legiuitor:
Venitul net anual estimat peste plafonul de 12 salarii minime brute pe economie obligă implicit la plata CAS (contribuția de asigurări sociale) și CASS (contribuția de asigurări sociale de sănătate). Dacă estimarea este sub acest plafon, atunci există doar opțiunea de a plăti CAS și CASS.
Astfel, contribuțiile sociale obligatorii (CAS, CASS) se datorează doar pentru veniturile din activități independente și numai în condițiile în care venitul net anual (venituri minus cheltuieli deductibile) din asemenea activități este cel puțin egal sau mai mare decât plafonul de 12 salarii minime brute pe țara, valabile la termenul depunerii declarației unice.
Prin urmare, nu se va ține cont de pierderea fiscală la determinarea bazei de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii deoarece venitul net anual din activităţi independente în sistem real se determină pe baza datelor din contabilitate, ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri, pentru anul respectiv.
Pierderi fiscale
Dacă în anii precedenți, persoanele fizice au înregistrat rezultate negative dintre veniturile brute și cheltuielile aferente deductibile din activitați independente desfășurate, acele rezultate din trecut sunt contorizate în prezent ca pierderi fiscale pentru respectiva sursă de venit.
Dacă o persoană realizează pierdere fiscală anuală înregistrată din mai multe surse de venit (din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din cedarea folosinței bunurilor și din activități agricole, silvicultură și piscicultură), este bine de reținut că aceasta se reportează și se compensează de către contribuabil cu venituri obținute din aceeași sursă de venit din următorii șapte ani fiscali consecutivi.