Intrebare:
In situatia cand un PFA activitati independente are pierdere , in anii 2007 si 2008 in anul 2009 se reporteaza pierderea fiscala si pentru baza de calcul a CASS-ului?
Am primit raspuns de la Casa de Sanatate ca nu se reporteaza pierderea .Stiu ca acest lucru este valabil din iulie 2012, nu si pentru anii din urma .
Conform art.80 alin.(3) din Codul fiscal pierderea fiscala anuala inregistrata din activitati independente,se reporteaza si se completeaza cu venituri obtinute din aceeasi sursa de venit din urmatorii 5 ani fiscali(prevedere in vigoare din anul 2005,inclusiv in anul 2013).
In ce priveste plata CASS,art.257 alin.(2) lit.b).din Legea nr.95/2006,in vigoare si in acei ani,prevede ca se plateste contributia lunara aplicata asupra veniturilor impozabile din activitati independente care se supun impozitului pe venit ; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia,aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara,lunar.
Eu inteleg din raspunsunsul dumneavoastra ca este corect sa reportez pierderea si pentru calcul CASS.
Am luat din nou legatura cu Casa de Sanatate si ei interpreteaza art.257, alin b) din Lg 95/2006, ,,venituri impozabile din activitati independente care se supun impozitului pe venit,, ca facand referire la categoria de venit si ca in concluzie nu se reporteaza pierderea pentru calculul CASS , baza de calcul fiind veniturile din 2009 nediminuate cu pierderea din 2007 si 2008.
Ce este de facut in acest caz, suntem buni de plata sau nu?
Unde anume reportati pierderea ? Eu consider ca Administaratia fiscala trebuia, ca la transmiterea catre Casa de sanatate a datelor din Declaratia 200/2009, de unde a rezultat venit net(impozabil), sa faca corectiile cu pierderile fiscale anterioare.
La Casa de Sanatate , Ad Financiara a transmis si am dus si eu copie dupa Decizia de impunere pentru anul 2009.
|In decizia de impunere la randul 3 venit net este suma de 23821 lei , mai jos la randul 12 pierdere fiscala reportata 13377 lei si la rd 13 venit net impozabil 10444 lei.
Casa de Sanatate emite decizie de plata contributie pentru venit net 23.821, nu pentru venit impozabil 10444 lei motivand ca nu se ia in calcul pierderea fiscala.
Cum credeti ca este corect si ce ar trebui sa fac?
Asigurari de sanatate
geomarco
O persoana care are un contract de munca pe perioada nedeterminata, un contract de consultanta de 2 ore si este si PFA ce contributii la fondul de asigurari de ... (vezi toată discuția)