În esență, potrivit Legii nr. 295/2020, ce modifică în multe privințe procedura fiscală, contribuabilii pot să ceară, mai nou, autorităților reexaminarea unei decizii date pentru soluționarea unei contestații fiscale, lucru ce nu era posibil până de curând (reexaminare care amintește de revizuirea din procedura civilă). Însă reexaminarea poate fi cerută numai în anumite situații prevăzute în mod expres de codul de procedură:
1. Se poate cere atunci când au fost omise anumite dispoziții legale a căror aplicare la speță ar fi schimbat în mod fundamental soluția adoptată de autorități.
2. O a doua situație în care contribuabilii pot cere reexaminarea e atunci când, după emiterea deciziei de soluționare a contestației fiscale, Comisia fiscală centrală oferă o interpretare diferită dispozițiilor legale incidente în speță.
3. De asemenea, reexaminarea se mai poate cere dacă Înalta Curte de Casație și Justiție a dat o decizie (recurs în interesul legii sau dezlegare a unei chestiuni de drept) prin care s-a stabilit o practică judiciară diferită de cea din decizia de soluționare a contestației fiscale.
4. În fine, a patra și ultima situație în care contribuabilii pot cere reexaminarea este atunci când Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat o hotărâre care este contrară deciziei de soluționare a contestației fiscale.
Conform Legii nr. 295/2020, cererea de reexaminare poate fi depusă astfel:
- în cazul deciziilor de soluționare a contestațiilor pentru care s-a formulat acțiune în contencios administrativ, pe perioada judecării cauzei;
- în cazul deciziilor de soluționare a contestațiilor pentru care nu s-a formulat acțiune în contencios administrativ, în termen de un an de la data comunicării deciziei de soluționare, chiar dacă obligația fiscală a fost stinsă.
Inițiatorii legii scriau că decizia de soluționare a unei contestații fiscale este definitivă în sistemul administrativ și nu mai poate fi revocată. Or, acest lucru este problematic pentru autorități pentru că implică anumite costuri suplimentare atunci când contribuabilii atacă în instanță deciziile prin care s-au soluționat contestațiile fiscale.
Astfel, prin introducerea posibilității revocării la cerere, vor fi scutiți de procedurile judiciare costisitoare atât mediul de afaceri, cât și statul, iar instanțele judecătorești vor fi degrevate. În plus, se va evita plata, de către autorități, a cheltuielilor de judecată și a dobânzilor în urma proceselor pierdute.
În altă ordine de idei, aceeași lege prevede și că activitatea de soluționare a contestațiilor fiscale trece în totalitate de la Fisc la Ministerul Finanțelor, în ideea de a asigura o obiectivitate reală în tratarea acestor reclamații.