Mai exact, conform Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, precum și pentru instituirea unor măsuri de prevenire și combatere a finanțării terorismului și a regulamentului de aplicare a legii (HG nr. 594/2008), este obligatorie aplicarea unor măsuri suplimentare de cunoaștere a clientelei (în comparație cu măsurile standard), dacă clientul nu este prezent fizic, în timpul tranzacției.
Regulamentul prevede că entitățile obligate să-și cunoască clientela (le regăsiți enumerate aici) trebuie să aplice cel puțin una din măsurile suplimentare enumerate în cadrul acestui act normativ, când clientul nu este prezent fizic pentru o tranzacție:
- solicitarea de documente și informații suplimentare pentru a stabili identitatea clientului;
- recurgerea la unele măsuri suplimentare pentru verificarea ori certificarea documentelor furnizate;
- solicitarea unei certificări din partea unei instituții de credit ori financiare supuse unor cerințe de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului echivalente standardelor prevăzute în Legea nr. 656/2002 și în Regulament;
- solicitarea ca prima operațiune să se realizeze prin intermediul unui cont deschis în numele clientului la o instituție de credit supusă unor cerințe de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului echivalente standardelor prevăzute în Legea nr. 656/2002 și în Regulament.
Atenție! Lista de mai sus nu este una exhaustivă. Astfel, entitățile care sunt obligate să adopte măsuri suplimentare de cunoaștere a clientelei nu sunt limitați doar la ce este prevăzut în cadrul Regulamentului.
În cazul în care nu respectă adoptă astfel de măsuri suplimentare de cunoaștere a clientelei, persoanele care au astfel de obligații riscă amenzi între 15.000 și 50.000 lei. De asemenea, dacă e vorba de o persoană juridică, aceasta riscă, pe lângă amendă, și:
- confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din nerespectarea contravenție (nerespectarea obligațiilor suplimentare);
- suspendarea avizului, acordului sau a autorizației de exercitare a activității ori, după caz, suspendarea activității operatorului economic, pe o durată de la o lună la 6 luni;
- retragerea licenței sau a avizului pentru anumite operațiuni ori pentru activități de comerț exterior, pe o durată de la o lună la 6 luni sau definitiv;
- blocarea contului bancar pe o durată de la 10 zile la o lună;
- anularea avizului, acordului sau a autorizației de exercitare a unei activități;
- închiderea unității.
Bineînțeles, entitățile care trebuie să adopte astfel de măsuri suplimentare sunt obligate și la adoptarea măsurilor standard de cunoaștere a clientelei, care sunt obligatorii în orice situație. Puteți afla mai multe despre astfel de măsuri standard din acest articol.