Pe scurt, da. Chiar dacă europarlamentarii au votat marți eliminarea obligației pe care o au țările membre UE de a face anual trecerea la ora de vară, noi tot vom fi nevoiți să schimbăm ora în acest weekend.
De ce? Pentru că, în primul rând, măsura adoptată de europarlamentari se va aplica începând din 2021, dar și pentru că ea nu se va aplica direct în țările membre UE, ci fiecare dintre aceste state, inclusiv România, va decide dacă va păstra obiceiul trecerii la ora de vară sau dacă renunță la schimbarea anuală de oră și utilizează fie ora standard (ora de iarnă), fie ora de vară.
Așadar, în acest weekend vom face trecerea de la ora de iarnă la cea de vară. Mai exact, în această noapte vom da ceasurile înainte cu o oră, ceea ce înseamnă că această duminică va fi cea mai scurtă zi din an (23 de ore). Concret, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 3:00 va deveni ora 4:00.
Schimbarea orei se face de două ori pe an, mai exact, la sfârșitul lunii octombrie și la sfârșitul lunii martie, din rațiuni economice (mai multe ore cu lumină pe ziua obișnuita de lucru).
La sfârșitul lunii octombrie, ceasurile se dau înapoi cu o oră, ceea ce înseamnă că acea duminica e cea mai lungă zi din an (25 de ore), iar la sfârșitul lunii martie, ceasurile de dau înainte cu o oră, astfel că ultima duminică din martie are doar 23 de ore, ceea ce o face cea mai scurtă zi din an.
În România, trecerea la ora de vară este prevăzută într-un act normativ. Ca să se renunțe la ea, acest act trebuie abrogat.
Comentarii articol (3)