Tichetele cadou care pot fi acordate salariaților în mod ocazional, pentru cheltuieli sociale, au ca reglementare de bază Legea nr. 165/2018, intrată în vigoare chiar la începutul acestui an, dar aceasta se completează și cu prevederile fiscale în vigoare (Codul fiscal și normele sale de punere în aplicare).
În această lege scrie că nivelul maxim la care pot ajunge sumele acordate sub formă de tichete cadou se stabilește de către fiecare angajator în parte, cu reprezentanții salariaților sau, acolo unde există, sindicatul.
Practic, fiecare angajator își stabilește, prin acord cu cei care reprezintă interesele angajaților, ce acordă, cum acordă, când și care sunt limitele maximale. Desigur, fiecare, în considerarea bugetului pe care îl are la dispoziție.
"Angajatorii, împreună cu organizațiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentanții salariaților, stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acordă angajaților, frecvența acordării acestora, precum și valoarea lor, acolo unde este cazul, unitatea emitentă și modalitatea de acordare, pe suport hârtie și/sau pe suport electronic", scrie, mai exact, în lege.
În Codul fiscal, la definirea veniturilor salariale și asimilate salariilor, se prevede că nu sunt impozabile, în sensul impozitului pe venit (adică la angajat), veniturile sub forma tichetelor cadou, printre altele. Dar condiția impusă pentru neimpozitare este ca ele să se încadreze în 150 de lei pentru fiecare persoană în parte, pentru fiecare ocazie în parte.
"Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariaților, cât și cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depășește 150 lei", scrie, mai exact, în Codul fiscal.
Aici, expertul contabil Cristian Rapcencu sublinia recent, într-o conferință de specialitate ținută de acesta, că reglementarea actuală permite oferirea de astfel de tichete cu regim neimpozabil, în limita de 150 de lei aplicabilă fiecărui salariat, iar, când e vorba de cele acordate pentru 1 iunie, limita de 150 de lei se aplică fiecărui copil al unui angajat; chiar și un angajat fără copii ar putea să primească.
La impozitul pe profit (la cel aplicabil microîntreprinderilor nu se pune problema), Codul fiscal prevede o deductibilitate limitată a cheltuielilor sociale ale unei firme (aici intră și tichetele cadou): 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului. Ce se întâmplă dacă se depășește limita aceasta? Expertul contabil atrage atenția că respectivele sume (tichetele cadou) nu devin impozabile la angajat.
"Mulți cred că dacă se depășește limita asta, gata - e cheltuială nedeductibilă și e impozabil la angajat. Nu, trebuie să delimităm regimul de impozitare al angajatorului de cel al angajatului. Ce depășește pentru tine, ca firmă, plafonul acela de 5%, e cheltuială nedeductibilă", a subliniat acesta la conferință.
Putem acorda tichete cadou și cu alte ocazii, dar cum?
Codul fiscal nu vine și trasează situațiile în care se pot acorda astfel de tichete cadou, ci prevede care sunt ocaziile pentru care tichetele cadou, acordate în limita de 150 de lei/persoană/ocazie sunt neimpozabile la angajat.
Însă tichete cadou pot fi acordate și cu alte ocazii, așa cum spuneam mai sus, potrivit Legii nr. 165/2018, când s-a stabilit de comun acord de către angajator cu reprezentanții salariaților/sindicatul/prin contract colectiv de muncă. Așa cum sublinia expertul contabil Cristian Rapcencu, dacă se acordă tichete pentru alte ocazii, atunci e datorat impozit pentru ele (dar nu și contribuții sociale).
"Firmele își pot pune în regulamentul intern că, de ziua angajatului, i se dau tichete cadou în valoare de X lei; nu are treabă plafonul acela de 150 de lei aici, putem stabili și mai mult. Atenție: nu-i dați bani salariatului, ci tichete cadou în valoare de X lei, pentru că doar așa se plătește impozit și nu și contribuții sociale. Altă situație: cu ocazia aniversării firmei, dăm tichete cadou în valoare de Y lei; aceeași treabă ca mai sus.
Ce înseamnă destinații și evenimente care se încadrează în cheltuieli sociale: rămâne ca fiecare dintre dumneavoastră să stabiliți, în funcție de specificul activității", a susținut expertul contabil.
Acesta oferea și un contra-exemplu: situațiile în care se încearcă acordarea de astfel de tichete în contextul unor teambuilding-uri. Aici, expertul sublinia că devine cam greu de digerat cum toți salariații au folosit tichetele la același operator de turism.