avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii cadou craciun: tichete cadou si bani
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

cadou craciun: tichete cadou si bani

Buna ziua,

Unitatea a acordat de Craciun ”cadou” angajatilor in valoare totala de 400 ron / pers., (total 10 angajati = 4.000 ron), astfel:
1. tichete cadou în valoare de 200 ron/pers. Intrebarea mea este: se ia in considerare plafonul maxim de 150 ron / pers iar diferenta se impoziteaza cu 16% platibil de catre unitate (fara cas, cass, somat, etc) sau se ia in considerare numai procentul de 2% cheltuieli sociale din fondul de salarii pentru suma de 2000 ron (unitatea se incadreaza in acest procent) deci suma de 2000 roon este deductibil in totalitate.
2. bani prin virament bancar in contul anagajatilor in valoare de 200 ron / pers. Aceasta suma oricum se trece pe statul de plata. Intrebarea mea este: dupa aceasta suma se platesc toate contributiile aferente salariilor, sau se plateste doar 16% impozit salar sau nu se plateste nimic deoarece unitatea se incadreaza procentul de 2% cheltuieli sociale din fond salarii. Perioada ce trebuie luata in calcul la fondul de salarii este: decembrie 2007 - noiembrie 2008 sau anul fiscal 2007?

A se lua in considerare ca suma totala acordata unui angajat este de 400 ron.

Multumesc pentru ajutor
Matyas Sarolta
Cel mai recent răspuns: gamalie , utilizator 23:21, 22 Decembrie 2009
Avantajele primite de salariaţi sub forma de tichete cadou reprezintă venituri neimpozabile, conform art. 55, alin.(4), lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, numai dacă acestea sunt acordate sub forma de cadouri oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 Iunie, Crăciunului şi a sarbătorilor similare ale altor culte religioase, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane nu depăşeşte 150 lei.

În cazul în care un salariat are mai mulţi copii, acesta poate primi de la angajator pentru fiecare copil căte un cadou sub forma de tichete cadou, cu valoarea de până la 150 lei. Astfel, în cazul în care salariatul are doi copii minori, acesta poate primi de la angajator cu ocazia Crăciunului cadori sub forma de tichete cadou pentru copii în valoarea de până la 300 lei.

În cazul în care ambii părinţi sunt angajaţii aceleiaşi societăţi, fiecare în calitatea sa de angajat are dreptul la câte un cadou sub forma de tichete cadou pentru fiecare copil minor cu valoarea de până la 150 lei.

În cazul în care cadourile sunt primite cu diverse alte ocazii, cu excepţia celor menţionate anterior, cadourile oferite salariţilor care nu au copii minori sau cele care depăşesc valoarea de 150 lei pentru fiecare copil reprezintă avantaje primite de salariat şi trebuie incluse în venitul impozabil al persoanei fizice. În aceste condiţii, fiind impozitate la angajat, aceste cheltuieli sunt deductibile fiscal la calculul impozitului pe profit.

În cazul în care aceste tichete cadou sunt oferite salariaţilor sub alte forme, precum: premii pentru rezultatele obţinute, ca stimulente în programele de motivare, pentru a sărbători unele evenimente speciale din viaţa personală şi profesională (zile onomastice, aniversări ale firmei, etc.) sunt asimilate din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii şi impozitate potrivit Codului fiscal.

Din punctul de vedere al impozitului pe profit, cheltuielile reprezentând cadourile oferite sub forma de tichete cadou de angajatori pentru fiecare copil minor al angajaţilor cu ocazia Paştelui, zilei de 1 Iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, se încadrează la cheltuieli sociale. Acestea sunt deductibile în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/ 2003 - Codul muncii. Cheltuielile sunt deductibile în măsura în care valoarea cadoului oferit pentru fiecare copil minor, cu orice ocazie dintre cele enumerate mai sus, nu depăşeşte 150 lei.

În cazul în care valoarea cadourilor oferite în condiţiile prevăzute de Codul fiscal depăşeşte limita cotei de 2% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, partea care depăşeşte limita reprezintă cheltuială nedeductibilă la calculul impozitului pe profit, şi nu se impozitează la salariat.
Buna ziua,

revin si eu asupra acestui subiect pt ca am primit 2 raspunsuri contradictorii de la firma care ne furnizeaza tichetele si de la firma noastra de consultanta:
- daca se dau tichete cadou in valoare de pana in 150 RON/ luna angajatilor care nu au copii minori ,se impoziteaza ca si cum li s-ar da bani? Adica si angajatul si firma platesc taxele si impozitele aferente?
- sau daca anagajatii fara copii minori primesc tichete cadou pana in 150 RON/ luna se impoziteaza doar cu 16% (firma plateste 16%, angajatul nu plateste nimic). Avantajul este ca daca i-am oferi angajatului bani in loc de tichete cadou ar trebui platite si restul de contribuitii : CAS, CASS, Somaj etc. Este corect?

Multumesc pentru clarificare.
1. regimul de impozitare este acelasi indiferent daca se acorda bani, tichete cadou sau o parte bani si o parte tichete cadou.

2. in cazul angajatilor care au copii se pot acorda cadouri (tichete sau bani) in valoare de 150 RON neimpozabile. intrucat acestea se acorda din fondul de 2 % nu se retin nici un fel de impozite.

ex: un angajat care are copii minori primeste cadou in valoare de 400 RON (bani si/sau tichete)
150 RON neimpozabili si 250 RON primiti din fondul de salarii pt care se platesc toate contributiile angajat+angajator

3 in cazul in care angajatul nu are copii toata suma se acorda din fondul de salarii si se platesc toate contributiile angajat+angajator
Sunteti sigur ca cei 150 lei se acorda fiecarui copil minor al salariatului sau doar salariatului se acorda 150 lei daca are copii minori (idiferent de numarul acestora).
Vedeti ca parerile sunt impartite .
Codul fiscal-Art 55 alin 4 Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.
Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 1.500.000 lei.

Se acorda salariatului cadouri de 150 lei platite de fondul social de 2%,indiferent de numarul de copii,iar ceea ce depaseste aceasta valoare este venit salarial impozabil.

Alte discuții în legătură

Tichete cadou vornicuelena vornicuelena Este corect daca se dau tichete cadou la salariati cu ocazia Craciunului in valoare de 150 ron neimpozabil? Pot fi acordate si in suma mai mare cu conditia sa ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou elyss elyss Buna ziua Tichetele cadou oferite salariatilor pentru Paste se impoziteaza? Valoarea este de 150 lei / salariat. Limita de 150 lei neimpozabila este pentru ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa carpaho carpaho Daca o societate a dat ca si cadou tichete cadou in valoare de 150 lei pentru sarbatorile de iarna se impoziteaza? (vezi toată discuția)