Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 26/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial pe 19 aprilie 2019. Deși actul se aplică deja, obligația achitării CAS-ului pentru zilieri se aplică abia începând cu veniturile aferente lunii mai 2019.
Concret, firmele, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale care folosesc zilieri trebuie să achite CAS pentru ei. Ceea ce va însemna, de principiu, costuri majorate pentru angajatori, deși acest lucru nu este obligatoriu.
„Pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri se datorează contribuția de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (...), conferind zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de pensii”, scrie în ordonanța de urgență amintită.
Practic, calculul, declararea și plata CAS pentru zilieri este obligația angajatorului. În momentul de față, CAS are o cotă de 25%, care se aplică, începând cu veniturile lunii mai 2019, remunerației brute a zilierilor.
În plus, în cazul accidentelor de muncă și bolilor profesionale, Guvernul a mai stabilit ca angajatorii să acopere cheltuielile pentru îngrijirile medicale, indiferent dacă ei sunt de vină sau nu pentru ele. Această prevedere se aplică deja de la data de 19 aprilie 2019.
Până acum, angajatorii datorau la stat pentru zilieri numai impozitul pe venit, fiind scutiți de contribuțiile sociale. Însă zilierii se puteau asigura opțional, pe cont propriu, în sistemul public de pensii.
Astfel, începând cu veniturile aferente lunii mai 2019, costurile cu zilierii vor fi majorate semnificativ, dacă angajatorii cresc remunerațiile brute pentru a acoperi CAS-ul și a păstra remunerațiile nete la nivelul de până ieri. Totuși, angajatorii nu sunt obligați să crească remunerațiile brute, astfel că există riscul ca unii să prefere să diminueze remunerațiile nete cu suma pentru CAS.
Comentarii articol (2)