1. Mai multe domenii în care pot fi folosiți zilierii. La câteva luni după ce a redus drastic domeniile de activitate în care pot fi folosiți zilierii, Guvernul a revenit asupra deciziei. Astfel, zilierii pot fi folosiți din nou în mai multe domenii, însă lista nu mai este la fel de lungă ca până la finele anului 2018. Totuși, este bine că lista include iarăși domenii-cheie precum publicitatea, creșterea animalelor, cazarea și alimentația publică.
2. CAS, obligatorie pentru veniturile sezoniere. Dacă până acum angajatorii zilierilor -- adică firmele, persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale/familiale -- erau obligați să achite numai impozit, aceștia trebuie să plătescă, din mai 2019, și CAS. Pe de o parte, deși vorbim de un lucru bun pentru zilieri, aceștia ar putea să se trezească cu remunerații nete mai mici decât până acum. Pe de altă parte, dacă angajatorul majorează remunerația brută pentru a păstra remunerația netă la același nivel, va avea costuri suplimentare.
3. CAS se declară prin formularul 112. Remunerația plătită zilierilor este considerată, în sensul legii fiscale, un venit salarial. Astfel, impozitul pe venit (în cotă de 10%) aplicabil acesteia se declară la Fisc prin formularul 112. Asta înseamnă că, la fel cum se întâmplă în cazul salariaților, CAS-ul zilierilor (în cotă de 25%) va fi declarat Fiscului tot prin formularul 112.
4. Beneficiarii lucrărilor trebuie să achite îngrijirile zilierilor accidentați sau care au boli profesionale. Beneficiarii lucrărilor sezoniere trebuie să acopere, mai nou, indiferent dacă e sau nu vina lor, cheltuielile pentru îngrijirile medicale necesare în caz de accidente de muncă sau boli profesionale.
5. Vom avea un registru electronic al zilierilor. La fel cum acum avem un registru electronic al salariaților (Revisal), din decembrie 2019 urmează să avem și un registru electronic al zilierilor (Revizil?), dacă autoritățile vor reuși să pună la punct o aplicație în acest sens. În prezent, registrul zilierilor se ține în format tipărit. Totuși, această informatizare și obligarea la plata CAS sunt două aspecte care ar putea descuraja munca zilieră cu acte în regulă.
6. Zilierii se pot asigura singuri la sănătate. Până acum, zilierii nu se puteau asigura pe cont propriu la sănătate, astfel că Guvernul a modificat acest lucru. Concret, angajatorul nu este obligat să achite contribuția la sănătate, dar zilierul este liber să o achite pe cont propriu, dacă vrea să beneficieze de asigurare în sistemul sanitar public. Iată ce pași trebuie urmați.