Teoretic, farmaciile pot vinde online medicamente care se dau fără prescripție de la mijlocul lunii iulie 2018, însă, practic, autorizarea pentru a face acest lucru poate fi cerută abia din data de 24 aprilie 2019.
Condițiile în care se pot vinde online medicamente sunt detaliate în Ordinul MS nr. 444/2019 pentru aprobarea Normelor privind înființarea, organizarea și funcționarea unităților farmaceutice. Actul a apărut recent în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 270 și 270 bis și se aplică din 24 aprilie 2019.
O primă condiție pentru funcționarea unei farmacii online este ca aceasta să aibă un spațiu de funcționare de minimum 10mp, în plus față de spațiul necesar farmaciei clasice. Totodată, aceasta trebuie să fie dotată, în esență, cu mobilier, aparatură pentru asigurarea și monitorizarea temperaturii și calculator legat la internet.
O altă condiție este ca site-ul să conțină, printre altele, o declarație de consimțământ pentru prelucrarea datelor personale și un chestionar, ambele urmând să fie completate de pacienți.
Foarte important este ca site-ul să permită interacțiunea între pacienți și un farmacist înainte de vânzarea efectivă a medicamentelor. Practic, site-ul farmaciei online este considerat o „extensie virtuală” a unei farmacii obișnuite și acesta nu poat fi folosit fără să existe un farmacist care să se ocupe numai de eliberarea online a medicamentelor fără prescripție.
Apoi, farmacia online trebuie să permită crearea unui cont în care să se păstreze comenzile anterioare și discuțiile cu farmacistul. Vânzarea online a medicamentelor este permisă numai către persoanele care au cel puțin 18 ani.
Altă condiție este ca pe site să se afiseze denumirea medicamentelor, indicațiile terapeutice, prospectele și prețurile. În plus, medicamentele trebuie clasificate în funcție de indicațiile de folosire (pentru durere, pentru febră, pentru răceală etc.).
Important! Conform regulilor stabilite de MS, numai o farmacie clasică deja autorizată poate cere să vândă online medicamente care se dau fără prescripție.
Autorizarea farmaciei online poate dura ceva timp
Pentru a autoriza o farmacie online, Ordinul MS nr. 444/2019 prevede că este necesară trimiterea anumitor documente către autorități și o inspecție, procedură ce poate dura ceva timp. Astfel, este imposibil să spunem că de azi se pot vinde online medicamente, chiar dacă teoretic acest lucru este posibil, pentru că autorizarea necesită timp.
Concret, administratorul firmei și conducătorul unității depun, în format electronic, la direcția teritorială de sănătate publică, următoarele acte:
- cererile-tip model 13 și 17 din anexa la ordinul MS;
- schița spațiului din care să reiasă că farmacia online dispune de suprafața minimă de 10mp;
- dovada că s-a trimis la Colegiul Farmaciștilor din România o notificare model 9 din anexa la ordinul MS;
- autorizația de funcționare;
-
decizia de numire a farmacistului care se ocupă de eliberarea online a medicamentelor care se dau fără prescripție, plus:
- certificatul farmacistului de membru al colegiului;
- contractul individual de muncă al farmacistului ori dovada că acesta își exercită profesia în formă liberală;
- fișa de atribuții a farmacistului, vizată de colegiu;
- programul de funcționare al farmaciei online;
- dovada plății taxei prevăzute de lege;
- dovada asigurării transportului medicamentelor vândute online în condiții adecvate;
- o declarație pe propria răspundere referitoare la respectarea acordului de logo semnat între România și Comisia Europeană.
Apoi, pentru ca farmacia online să poată funcționa, este necesară o inspecție. Practic, autoritățile trec în autorizația de funcționare mențiunea că farmacia poate vinde medicamente online în maximum 30 de zile lucrătoare de la momentul la care primesc decizia de conformitate a spațiului farmaciei online.
Comentarii articol (0)