Referitor la comertul online am urmatoarea situatie: O societate comerciala produce in Romania creme si integratori farmaceutici pe care le va vinde in clinici de fizioterapie, farmacii si online in Romania si doar online in spatiul UE. Am dori sa intelegem :
- Care sunt avizele si autorizatiile necesare desfasurarii acestei activitati de distributie?
- Cum trebuie pregatit ambalajul pentru vanzarea in UE (ma refer la limba prospectului si a descrierii produsului)?
- Ce se intampla cu TVA ul aferent tranzactiilor (Ingredientele vor fi cumparate atat din spatiul UE cat si din Romania)?
-Trebuie sa se inregistreze in scop de TVA si in statele unde vor comercializa , daca da care este pragul ?
Din data de 4 aprilie 2019 , ne putem raporta la Normele legale (Ordinul 444/2019), care stabilesc condițiile ce trebuie respectate de o farmacie, pentru a vinde ,online ,medicamente.
Condiții referitoare la locația fizică a farmaciei online:
Spațiul necesar pentru autorizarea farmaciei online să fie de cel puțin 10 mp.
Acest spațiu trebuie să fie suplimentar celui necesar funcționarii farmaciei fizice.
să existe mobilier corespunzător operațiunilor de ambalare și depozitare a coletelor;
să existe aparatură care asigură şi monitorizează temperatura;
să existe alte mijloace pentru păstrarea medicamentelor în condiţiile prevăzute de producător;
să existe calculator, conexiune internet şi orice alt echipament necesar desfăşurării activităţii
Farmaciile online trebuie să acorde mare atenție respectării legislației privind protecția datelor cu caracter personal și protecției confidențialității dialogului purtat virtual cu fiecare pacient.
Spre deosebire de orice alt magazin online vorbim aici de date sensibile, privind starea de sănătate a pacientului, medicamentație etc., iar sancțiunile pentru nerespectarea acestei legislații sunt exorbitante.
(până la 20 milioane EUR sau 4% din cifra de afaceri globală a anului precedent).
Farmaciile online vor putea vinde medicamente și către persoane stabilite în alte state membre al Uniunii Europene, însă atenție la legea din țara de unde provine clientul.
Farmacia online nu poate funcționa fără un farmacist responsabil de vânzarea online a medicamentelor fără rețetă.
Pentru a obține această autorizație, administratorul societății și conducătorul de unitate trebuie să depună la direcția de sănătate publică județeană următoarele documente, în format electronic:
cererea-tip conform Modelului 13 din Anexa Ordinului 444/2019 (adică cererea prin care se cere Direcției de Sănătate să planifice o inspecție la sediul farmaciei pentru a se verifica îndeplinirea condițiilor legale de funcționare)
cererea-tip confom Modelului 17 din Anexa Ordinului 444/2019 (adică cererea prin care se solicită înscrierea pe anexă la autorizaţia de funcţionare a faptului că farmacia va avea autorizație și de a vinde online medicamente)
Schiţa spaţiului din care să reiasă existenţa unei suprafeţe de minim 10 mp.
Atenție! Cei 10 mp trebuie să fie dedicați activităților specifice farmaciei online.
dovada transmiterii notificării conform Modelului 9 din Anexa Ordinului 444/2019 ( conține practic o informare cu privire la modificarea intervenită în cadrul farmaciei – aceea de a vinde online medicamente) către Filiala teritorială corespunzătoare județului unde farmacia își desfășoară activitatea
autorizaţia de funcţionare sau duplicatul emis de Ministerul Sănătăţii în cazul pierderii autorizaţiei;
Decizia de numire a farmacistului responsabil de vânzarea online a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală;
Declaraţie program de funcţionare a farmaciei online;
Dovada achitării taxei prevăzute de lege (Noi am dorit să vedem și cât este această taxă, însă nu am găsit pe nici un site oficial care este cuantumul taxei de autorizare. Este posibil să fie necesară doar taxa de modificare a autorizației, care conform art. 42 din Legea 266/2008 este de 50 de lei ori poate între timp apare și o taxă ”specială”)
Dovada asigurării transportului medicamentelor eliberate şi vândute prin activitatea de comerţ online
Certificat de membru al Colegiului Farmaciştilor din România pentru farmacistul responsabil de vânzarea online a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală;
Contract de muncă sau dovada exercitării profesiei în formă liberală pentru farmacistul responsabil;
Fişa de atribuţii vizată de Colegiul Farmaciştilor din România pentru postul de farmacistul responsabil de vânzarea online a medicamentelor care se acordă fără rețetă;
Declaraţie pe proprie răspundere privitoare la respectarea dispoziţiilor Acordului de Logo semnat între România şi Comisia Europeană, publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Conform aceluiași Ordin, autorizația de farmacie online se va acorda în urma analizei dosarului și în urma unei inspecții efectuate la farmacie.
adriandimitriu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
va rog sa definiti integratorii alimentari sau farmaceutici (cf primului mesaj) din punct de vedere tehnic, multumesc.
cremele intra la categoria cosmetice daca nu contin ingrediente farmaceutice active
daca societatea le produce si este autorizata pentru asta, vanzarea online se poate face direct din gestiunea de produs finit.
autovehiculele trebuie sa fie conforme cu cerintele sanitare (DSP) sau sanitar-veterinare (ANSVSA), in primul rand igienizate si termostatate, dupa caz. transportul trebuie insotit de aviz de expeditie, care trebuie confirmat de client.
daca transportul e facut de un tert, e necesar suplimentar auditarea tertului si inscrierea pe lista de furnizori aprobati.
e de preferat sa va asigurati serviciile unui consultant
Infiintare farmacie
ramy84
Ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru infiintarea unei farmacii, astfel incat sa poata incheia contract cu Casa Nationala de Asigurari de ... (vezi toată discuția)
Drogherie
prodan eugen
Doresc sa deschid o drogherie in mediul rural. va rog sa-mi spuneti daca poate fi infiintata ca PF, AF, intreprindere individuala, PFA sau doar ca SRL [ avand ... (vezi toată discuția)