Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriÎn primăvara anului trecut, nemulțumirea legată de recompensarea orelor suplimentare făcute de polițiști a ajuns la un punct critic: reprezentanții acestora au susținut că fie le sunt plătit orele respective, fie ele nu vor mai fi prestate deloc, ceea ce n-ar fi tocmai bine pentru păstrarea liniștii și ordinii publice. Într-un final, din partea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au venit asigurări că orele vor fi plătite, s-a schimbat legea și s-a acordat recompensa financiară. Dar în ce măsură este ea satisfăcătoare pentru munca respectivă? Un polițist ne-a explicat cum stau lucrurile în teren.
Articolul continuă mai jos
În contextul în care legislația salarizării bugetarilor stabilește (de ani de zile) că orele în plus se pot răsplăti doar prin acordarea de timp liber corespunzător, iar nicidecum prin bani, context completat de deficitul de personal, pentru polițiști era imposibilă compensarea acelor ore peste program cu timp liber.
Nemulțumirile s-au accentuat în prima parte a anului trecut, au fost anunțate proteste și refuzul polițiștilor de a mai presta munca suplimentară. Întrebat ce s-ar întâmpla dacă poliţiştii nu ar mai face ore suplimentare, liderul sindical al polițiștilor, Dumitru Coarnă spunea anul trecut, la RFI, că asta ar însemna blocarea sistemului, în contextul unui mare deficit de personal ("25 spre 30 de mii de oameni lipsă din sistemul de apărare, siguranţă şi ordine publică", potrivit liderului).
Într-un final, printr-un proiect de lege care aproba o ordonanță a Guvernului, s-a introdus și o derogare de la regula că bugetarii nu sunt plătiți pentru orele suplimentare: în aprilie 2018 a venit Legea nr. 79/2018, prin care s-a stabilit ca pentru polițiști și alte câteva categorii de personal din domeniul ordinii și siguranței publice să se acorde o majorare de 75% din solda de funcție/salariul de funcție, proporțional cu timpul efectiv lucrat peste program (condițiile de acordare sunt mai multe însă).
Apoi, a fost adoptat ordinul MAI care a pus efectiv în aplicare această lege, ordin care a fost înlocuit anul acesta de un altul -- Ordinul MAI nr. 35/2019 -- intrat în vigoare chiar zilele trecute. Ordinul acesta are aceleași condiții de remunerare a polițiștilor pentru munca suplimentară, dar a fost necesar pentru că s-a schimbat legislația în baza căreia se acordă plata acestor ore.
Fără a intra prea mult în detaliile acestea care, până la urmă, țin mai mult de tehnică legislativă, trebuie să spunem, pe scurt, că Ordinul MAI nr. 35/2019 prevede că cei 75% din solda de funcție/salariul de funcție cuvenit se acordă pentru: activități cu un grad ridicat de risc asupra integrității fizice, sănătății sau vieții personalului implicat, acțiuni cu un grad ridicat de complexitate și dificultate, acțiuni care presupun intervenția specializată în funcție de nivelul de urgență al situației sau care apar în cazul unor situații de catastrofe sau calamități.
În ordin mai scrie și că munca peste program se face numai pentru că șeful ierarhic a dispus asta, în scris, fără să depășească 180 de ore anual (excepțional, 360 de ore). Plata se face numai în mod subsidiar, dacă nu se poate face compensarea prin timp liber.
Totuși, în toată această discuție nu trebuie să uităm un lucru: oricare ar fi structura despre care vorbim, acordarea acestor bani nu se poate face în mod discreționar, nelimitat; mai exact, fiecare entitate are un buget stabilit și în care trebuie să se încadreze; iar în bugetul respectiv trebuie să intre și aceste cheltuieli.
Ca urmare a publicării articolului nostru referitor la plata orelor suplimentare ale polițiștilor, am primit un punct de vedere din partea unei persoane din sistem, în legătură cu aplicarea concretă a acestor prevederi și pe care vi-l redăm mai jos:
"O oră de muncă la salariul meu este în jur de 20 de lei. Rezultă că cei 75% din aceasta sumă sunt în jur de 15 lei. Scăzând contribuțiile, adică 45%, constatăm ca valoarea netă a unei ore lucrate peste program este în jur de 8 lei (pentru comparație, remunerația netă minimă pe care trebuie să o primească prin lege un zilier, adică un lucrător necalificat, este de peste 10 lei - n.red.). Dacă aceste ore sunt peste program în cursul săptămânii, acestea se compensează cu timp liber corespunzător.
În weekend însă ne îmbogățim. Exemplu: sâmbăta noaptea, la ora 1:00, sunt sunat că a avut loc un eveniment. Mă prezint la serviciu și întocmesc documentele necesare, pe care le termin în patru ore. Luni, șeful va trebui să aprobe plata și compensarea cu timp liber. În 99% din cazuri, acesta va afirma că erau suficiente trei ore, astfel că, deși îl pui în fața probelor că ai stat patru ore, el îți va aproba trei. Concluzie: eu prefer să nu fiu trezit în miez de noapte patru ore pentru 24 lei. Să îi ia cine vrea. Frustrant este ca acest ordin este atât de invocat în toate știrile, ca lumea apreciază ca e vorba de sume foarte mari, cu care polițiștii s-ar îmbogăți nejustificat", ne-a transmis un polițist criminalist din regiunea Moldovei, absolvent de drept și cu peste 20 de ani de experiență pe teren și la birou.
Citește mai mult despre munca suplimentara, munca suplimentara bugetari, munca suplimentara bugetari 2019, politisti, plata ore suplimentare
Comentarii articol (10)