Conform Codului de procedură civilă, cauțiunea judiciară este datorată atunci când legea o cere și este stabilită de judecător, în sarcina unei părți. De obicei, astfel de cauțiuni sunt cerute când debitorul cauțiunii (persoana care trebuie să o plătească) cere instanței adoptarea unei măsuri care ar putea să afecteze o altă persoană. Prin urmare, cauțiunea are atât rolul de a preveni cereri abuzive, cât și de a compensa partea față de care se cere măsura, dacă este cazul.
O instanță care soluționează un litigiu între două părți va cita acele părți în camera de consiliu, dacă legea prevede depunerea unei cauțiuni. Citarea trebuie să se facă în termen scurt iar stabilirea cauțiunii trebuie făcută de urgență. Excepțional, procedura se poate desfășura și fără citarea părților, dacă este urgent necesară stabilirea unei cauțiuni.
În acest scop, instanța va stabili obligația de plată a cauțiunii printr-o încheiere. Această încheiere poate fi atacată doar odată cu fondul (astfel, părțile trebuie să aștepte soluționarea litigiului de bază și nu vor putea să atace direct încheierea de stabilire a cauțiunii).
Cauțiunea trebuie plătită într-un termen care este stabilit de instanță și care curge de la momentul comunicării încheierii către debitorul cauțiunii.
Atenție! Dacă debitorul nu depune în termen cauțiunea, măsurile adoptate în favoarea lui vor fi desființate.
Care este valoarea cauțiunii
Codul de procedură civilă stabilește anumite limite cu privire la valoarea cauțiunii:
- ea nu poate fi mai mare de 20% din valoarea obiectului cererii și;
- dacă e vorba de cereri ale căror obiect nu este evaluabil în bani, valoarea cauțiunii nu poate fi mai mare de 10.000 de lei.
Conform Codului de procedură civilă, cauțiunea trebuie depusă la Trezoreria Statului, la CEC Bank - S.A. sau la o altă instituție de credit care poate efecuta astfel de operațiuni de depunere.
Cauțiunea va fi depusă pe numele debitorului și va fi pusă la dispoziția instanței sau a executorului judecătoresc.
În ceea ce privește modalitatea de depunere a cauțiunii, ca regulă, aceasta trebuie depusă în numerar.
Totuși, dacă partea în beneficiul căreia trebuie depusă cauțiunea acceptă expres, cauțiunea poate fi depusă și în:
- instrumente financiare care pot servi ca instrumente de plată (valoarea fiind aceea aratată în cuprinsul lor);
- ipoteci imobiliare sau mobiliare sau creanțe ipotecare, dacă valoarea oricăreia este mai mare sau egală cu valoarea cauțiunii;
- aducerea unui garant (aici, însă, garantul trebuie să se înfățișeze în fața instanței și să declare faptul că va garanta cauțiunea).
Excepțional, cauțiunea poate fi depusă în titluri emise de stat sau de unități administrativ-teritoriale (obligațiuni, de exemplu) și fără încuviințarea expresă a beneficiarului cauțiunii.
În același timp, debitorul care a depus cauțiunea în numerar va putea să ceară înlocuirea acestei sume cu alte bunuri sau prin aducerea unui garant (cu respectarea condițiilor încuviințării exprese, dacă este cazul).
Atenție! Sumele de bani depuse sau instrumentele financiare nu vor putea fi urmărite de creditorii debitorului (decât sub rezerva restituirii cauțiunii) sau ai depozitarului.
Restituirea cauțiunii
Restituirea cauțiunii se dispune la momentul:
- soluționării definitive a procesului în cadrul căruia s-a stabilit cauțiunea sau
- la momentul încetării efectelor măsurii pentru care s-a dispus cauțiunea.
De asemenea, o altă condiție este ca beneficiarul cauțiunii să nu fi făcut cerere de despăgubire pentru măsura dispusă, în termen de 30 de zile de la momentul hotărârii definitive sau de la cel al încetării măsurii pentru care s-a dispus cauțiunea. Acest termen de 30 de zile devine irelevant dacă beneficiarul declară expres că nu va cere despăgubiri.
În final, restituirea se va face printr-o încheiere care poate fi atacată doar cu recurs la instanța ierarhic superioară. Într-un astfel de caz, recursul este suspensiv de executare (adică va fi menținută cauțiunea). În schimb, încheierea pronunțată de una din secțiile Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.
Acțiuni civile și administrative este o campanie de informare avocatnet.ro, care abordează cele mai importante aspecte procedurale ale principalelor acțiuni civile și administrative. Toate articolele din serie, publicate până acum, sunt disponibile aici.
Comentarii articol (0)