Cu alte cuvinte, există două mari categorii vizate: entitățile de interes public și entitățile care îndeplinesc criteriile de auditare a situațiilor financiare.
Conform OUG 75/1999 privind activitatea de audit financiar, responsabilii pentru organizarea activității de audit intern, coordonarea lucrărilor / angajamentelor şi semnarea rapoartelor de audit intern trebuie să aibă calitatea de auditor financiar activ.
Totodată, pentru entitățile de interes public există obligația organizării unui comitet de audit.
Exercitarea activității de audit intern se realizează în conformitate cu standardele internaționale de audit intern emise de Institutul Auditorilor Interni din Statele Unite ale Americii şi adoptate de Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR), și cu respectarea tuturor reglementărilor emise de CAFR privind activitatea de audit financiar.
La regiile autonome, companiile / societățile naționale, precum şi la celelalte entități economice cu capital majoritar de stat, activitatea de audit intern se organizează şi funcționează potrivit cadrului legal privind auditul public intern din entitățile publice.
Potrivit Legii nr. 162/2017 privind auditul statutar al situațiilor financiare anuale și al situațiilor financiare anuale consolidate, auditul statutar este un audit al situațiilor financiare anuale individuale sau al situațiilor financiare anuale consolidate, efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit, și care se concretizează la finalul misiunii de audit într-un raport de audit.
Auditul intern este o activitate independentă și obiectivă care dă unei entități o asigurare în ceea ce privește gradul de control asupra operațiunilor și o îndrumă pentru a-i îmbunătăți operațiunile.
Criteriile de auditare pentru audit statutar / audit intern
Reamintim criteriile de mărime în funcție de care devine obligatorie auditarea situațiilor financiare și a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici și, implicit, organizarea activității de audit intern.
Entitățile mijlocii și mari care la data bilanțului depășesc limitele a cel puțin două dintre criteriile următoare, precum și entitățile de interes public:
- totalul activelor: 17,5 milioane de lei
- cifra de afaceri netă: 35 de milioane de lei;
- numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50.
Entitățile raportoare care timp de două exerciții consecutive depășesc două din următoarele criterii :
- totalul activelor: 16.000.000 lei;
- cifra de afaceri netă: 32.000.000 lei;
- numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50.
Nerespectarea cerințelor privind organizarea activității de audit intern și a comitetului de audit, constituie contravenție și se sancționează, potrivit art. 44 din Legea nr. 162/2017, cu amendă de la 50.000 la 100.000 lei.
Comentarii articol (2)